Test Drive Unlimited Solar Crown incelemesi: Açık dünya araba yarışlarının öncüsü geri dönüyor

Yarış sadece bir spor değil, bir yaşam biçimidir mottosu ile yola çıkan Test Drive Unlimited serisi Solar Crown ile açık dünya yarış oyunlarında ben de varım diyor!

Yarış oyunları, yüksek hızlı rekabetin heyecanını ve karmaşık pistlerde ustalaşmanın cazibesini sunarak uzun zamandır oyun dünyasının temel taşlarından birini oluşturuyor. Pole Position gibi ilk göz ağrımız arcade klasiklerinin ilk günlerinden gerçek dünya fiziğini ve sürüş koşullarını taklit eden ayrıntılı simülasyonlara kadar geniş bir deneyim yelpazesini kapsıyorlar. İlk olarak 1987 yılında piyasaya sürülen Test Drive serisinin de bu türde önemli bir rol oynadığını belirterek başlayalım. İlk oynadığımız Test Drive oyununu çok iyi hatırlıyoruz. Ses kartı olmadığı için PC’nin speaker’ı acı acı bağırırken oynardık.

Açık dünyası ve arcade unsurlarıyla tanınan seri, yıllar boyunca yarış oyunlarının sunabileceklerinin sınırlarını sürekli olarak zorlamıştı. Hatta açık dünya yarış fikrini ortaya koyduğunda daha Forza Horizon’ın esamesi bile okunmuyordu. Ancak elbette verilen 13 yıllık arada beş yeni oyun ile Horizon çıtayı çok yükseltti ve fikri ilk ortaya atan olmasa da artık standartları belirleyen oyun konumunda. Şimdi ise Test Drive Unlimited, Solar Crown ile geriye dönüyor. 2022 yılında duyurulmasına rağmen iki yıllık bir gecikmenin ardından da sonunda karşımızda. Peki beklememize değdi mi? Gelin ona da birlikte bakalım.

Açık dünyanın kapsamı genişliyor
Oyun, Hong Kong adasının 1:1 ölçekli bir kopyasında geçiyor ve keşfedilecek çok çeşitli çevre ve şehir ortamı ile hayranların sevdiği açık dünya formatını korurken, daha sürükleyici ve ayrıntılı bir ortam ortaya koyuyor. Kuzeyde büyük bir şehir, geniş bir dağlık bölge ve daha küçük kasabalar ile çeşit oldukça fazla. Manzaraların çeşitliliği, çok ilginç bir keşif deneyimine, ilk başta haritada görmediğimiz gizli yolları saklı cennetleri bulmaya olanak tanıyor. Buralarda çok fazla ayrıntıya girildiğini görebilirsiniz. Görsellik noktasında gerçekten tatmin edici. Oyun içi bu kadar güzel görünen oyunun ara sahnelerine ne yazık ki aynı özen gösterilmemiş olması ise üzücü.

Haritanın etrafına serpiştirilmiş bir dizi koleksiyon eşyası bize itibar veya para kazandırırken, bizi detaylarla dolu geniş bir haritada ilginç yerleri açığa çıkaran kapıları keşfetmeye davet ediyor. Oyundaki en önemli yeniliklerden biri, sürüş deneyimine gerçekçilik ve karmaşıklık katan dinamik hava durumu sistemi ve gece-gündüz döngüsünün eklenmiş olması. Oyun, ayrıca araç ve avatarlarınızın eskisinden çok daha fazla kişiselleştirmelerine olanak tanıyan daha sağlam bir özelleştirme sistemine sahip.

Klanlar bahane yarışmak şahane
Açık dünya yarış oyunları dünyasında Test Drive Unlimited Solar Crown, Forza Horizon ve The Crew gibi önemli oyunların yanında yer alıyor. Forza Horizon çarpıcı görselleri ve geniş araç listesiyle tanınırken, The Crew Amerika Birleşik Devletleri'nin geniş bir açık dünya haritasını sunuyor. Solar Crown'u diğerlerinden ayıran şey, yaşam tarzı ve lükse odaklanması ve oyuncuları yarışın sadece bir spor değil, bir yaşam biçimi olduğu bir dünyaya sürüklemesi.

Hikâye, bizi Solar Crown tarafından düzenlenen büyük bir yarışmanın yapıldığı egzotik bir yere götüren bir davetle başlıyor. İkinci oyundan aşina olacağınız bir isim yine karşımızda. İlk olarak yeteneklerimizi değerlendirmek için bir eğitim şeklinde bir dizi testi geçmemiz gerektiriyor. Bu noktadan sonra, arabamızı seçmemiz için bir galeriye götürülüyoruz. Seçenekler etkileyici ama ilk finansmanımız ile üç seçenekle sınırlı kalacağınızı da unutmayın. Bundan sonra ise klanımızı arıyoruz.

Bu arayış sırasında ve Hong Kong'da yapabileceğimiz pek çok şeyin açıklanmasının ardından, Sharp ve Street arasında zorunlu bir karar vereceğiz. Zirve için rekabet eden ve iki konsepti vurgulamak için iyi işlenmiş klişelere sahip iki klan. Kötü bir Hızlı ve Öfkeli taklidi film konusu gibi görünmenin ötesinde, klanlardan birine girmek aslında yarışmaya başlamak için bahaneden başka bir şey değil. Daha sonra Solar Crown turnuvasının yüksek bahisli yarış dünyasına sürükleniyoruz. Hikâye, üstünlük için yarışan rakip gruplar etrafında dönüyor ve bunlar oyunun ilerleyişini ve sonucunu etkiliyor. Bu hikâye oyuna derinlik katarak yarışlar için bir motivasyon ve bağlılık sağlıyor.

İtibar her şeydir!
Klanlar, yarışlar boyunca karşı karşıya geliyor. Genel sonucun değerlendirilmesinin ardından da klan içinde itibar kazanıyoruz. Oyunun ilerleme sistemi iki bölüme ayrılıyor. Yeni etkinliklerin, arabaların ve parçaların kilidini açacak olan genel itibar ve liderlere karşı rekabet ederek onların destekçisi olmamızı sağlayacak olan klan itibarı. Tüm deneyim seviye atlamaya bağlı. Haritayı açmanın, daha fazla yarışa, daha fazla araca ve aracınızın performansını artırmak için daha fazla yükseltmeye erişmenin tek yolu bu. Her durumda yeni seçeneklerin kilidini açmak için her bir alandaki denemelere katılmanız gerektiğini unutmayın.

Benzer oyunlarda olduğu gibi bu oyunda da ilerleme baskın bir şekilde teşvik ediliyor. Para daha önce ilk arabamızı alırken de bahsettiğim gibi büyük bir sorun. Etkinliklere kayıt olabilmek için sınıf ve performans sınırlaması olduğunda daha belirgin hale geliyor. Bazen bazı etkinlikler için belirli bir araba satın almamız bile isteniyor. Eğer nakit sıkıntınız varsa, tek yapabileceğiniz kullandığımız arabaya uygun olanı seçmek oluyor.

Yarışlara katılan otomobil gruplarını tanımlayan sınıflar söz konusu olduğunda da bir karmaşa yaşanıyor. Temel deneyim elbette yarış, ancak ilk başta, haritayı keşfederek veya hız kameralarıyla koleksiyon parçaları toplayarak başlamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca satın aldığınız arabanın satılamayacağını bilerek bir araba seçmeye dikkat edin. Arabaları harita üzerindeki bayilerden satın alabiliyorsunuz. Marka ve model sayısı çok yüksek değil.

KT Racing’in uzman olmadığı bir alan
Sürüş mekaniklerine gelirsek, oyunun çakıllı ve toprak yollarda, asfaltta tam hızda gittiğimizden çok daha iyi hissettirdiğini söyleyebiliriz. Asfalt söz konusu olduğunda, nedense araç doğal veya mantıklı davranmıyor. Yol tutuşu ağırlıktan yoksun ve arkasında bir fizik motoru yokmuş da programlanmış izlenimi veriyor. Gerçi geliştirici koltuğunda WRC oyunlarının yapımcısı KT Racing olduğunu düşündüğünüzde aslında bu pek de şaşırtıcı bir durum değil. Ustalaşmadıkları bir alanda zorlanmış gibiler.

Yapay zekâ rekabetçi, ancak rekabet gücünün çoğu aslında araçlarının performansından kaynaklanıyor. Dolayısıyla, performans konusunda rekabet edebilecek bir aracımız yoksa, umutsuzca geride kalıyoruz. Ne yazık ki yapay zekâ bizi becerilerimizi geliştirmeye değil, arabayı geliştirmeye iten bir deneyim sunuyor. Ayrıca çizgileri o kadar benzersiz, o kadar değişmez ki, ne olursa olsun davranışları aynı gibi. Bazen drift ya da hata yapıyorlar elbet ama o bile bir senaryonun parçası gibi görünüyor.

Performansı etkileyecek kadar detaylı ve güzel
İnceleme platformumuz Xbox Series S'de Test Drive Unlimited Solar Crown sadece tek bir modda 30 fps sunuyordu. Series X’de ise 4k 30 fps ve 1080p 60 fps modları da bulunuyor. Ancak, özellikle patika koşularının zaman zaman kare düşüşleri olduğunu da belirtmemiz gerek. Dünyaya hayat veren ayrıntılı ortamlar ve gerçekçi ışık efektleri ile grafikleri etkileyici yapmak için performanstan biraz ödün verilmiş. Ses kalitesi ise dinamik müzikler ve sürükleyiciliği artıran otantik motor sesleri ile aynı derecede dikkate değer.

Test Drive Unlimited Solar Crown, ana hikâye için tahmini 30 saate yakın bir oynama süresi sunuyor. Yan etkinlikler ve keşif için ek saatler ile her şeyi yaparım derseniz de 100 saatinizi alabilir. Çok oyunculu yarışlar ve etkinlikleri farklı stratejilerle tekrar oynama imkânı, oyunun tekrar oynanabilirliğine katkıda bulunuyor ve elbette bu süre tamamen size kalmış.

Sonuç
The Crew Motorfest'in yaptığı gibi kendisini bir Forza Horizon 5 klonu olarak tanımlamıyor olmasını takdir etmek gerek. Oynarken çok fazla eğlendiğimizi söyleyebilirim. Ancak orijinaline olması gerektiği kadar sadık da kalamamış. Sunmadığı bir çeşitliliğe sahipmiş gibi görünmek için arabaları tekrarlayan araba galerileri, tutkudan ziyade yatırıma bağlı yarışlar, basit süreli yarışlar, kalite ve performanstan ödün veren ayrıntılara doymuş bir ortam ve online yarışlarda tekrarlayan bağlantı sorunları hiç yardımcı olmuyor.

Test Drive Unlimited Solar Crown, Türkçe dil desteği ile yeni bir şeyler arıyorsanız sizi oyalayabilecek bir sürüş oyunu. Serinin hayranları da değerlendirmek isteyebilir. Ancak mekanik sürüş ve iyi düşünülmemiş ilerleme sistemi ile Forza Horizon oyuncularını çok da tatmin etmeyebilir. Tüm diğer açık dünya yarış oyunlarını tükettiyseniz bir şans verebilirsiniz.

65

Yapımcı Nacon
Geliştirici KT Racing
Platform Xbox Series S, Xbox Series X, PlayStation 5, PC
Oyun Türü Yarış
Web www.testdriveunlimited.com