Anıl Öğütveren
Canon, 5D kamerasını geliştirmek için uzun süre çalıştı ve bu kameranın üstün görüntü kalitesi ve mükemmel özellikleri sayesinde zafere ulaşmış gibi görünüyor.
Zaman değişti; uzun yıllar boyunca Canon çözünürlük alanında, Nikon da objektif aralığı alanında rekora sahiptiler. Canon, DSLR EOS 5D Mark III ile önceki 21 megapiksellik modeli olan 5D Mark II'ye göre biraz daha iyi çözünürlük sunuyor. Nikon'un 36 megapiksel çözünürlüğe sahip doğrudan rekabet modeli D800 ise Canon'un en son çıkan bu profesyonel fotoğraf makinesine rakip. Peki bunlar fotoğrafçılar için ne anlama geliyor?
Üstün Fotoğraf Kalitesi
Canon ile kesinlikle birinci sınıf fotoğraf kalitesi elde etmek mümkün. 5D Mark III yeni profesyonel fotoğrafçılık seviyesinde en değerli makine olarak yerini buluyor. 36 Megapiksel çözünürlüğe sahip D800 maksimum netliğe sahip olsa da Canon'un 5D Mark III modeli, gürültü ve detay dengesi ile daha iyi sonuç veriyor. 5D Mark III, dikkat çekici ISO 25600'a kadar olan değerleri destekliyor ama bu değer fotoğrafın kalitesinde önemli bir düşmeye sebep oluyor. ISO6400'de ikna edici fotoğraflar sunan makinede ISO 12800'den sonra fotoğraflarda gren seviyesinin artmasından kaynaklanan kalitede bozulmalar başlıyor. Bu yüksek ISO değerleri bazen çok acil veya aşırı karanlık ortamlarda gerekebiliyor. Buna rağmen belirtmek isteriz ki, bu tip ortamlarda çekilen tek bir fotoğraf bazen hiç çekilmemiş bir fotoğraftan daha iyidir.
Kameranın yüksek çözünürlüğü ISO 100 ayarında çekilen fotoğraf başına 1751 çift çizgi bulunduruyor. Laboratuarımızda ISO 6400 ve üstü değerlerinde çözünürlüğün azaldığını gözlemledik ama yine de kontrast yoksunu ortamlarda 5D Mark III iyi derecede sonuçlar veriyor. Kameranın dinamik aralığı 9-10 durak ortak ISO aralığında.
Bu makinelerde dikkat edilmesi gereken nokta sadece laboratuarlarda ölçülen 12.2 DeltaE değerindeki doğal renk dengesi için değil. Pratikte çeşitli ortamlarda çekilmiş farklı renk değerlerindeki fotoğrafları internette bulabilirsiniz.
Profesyoneller için en iyi ekipman... Ama flaşsız
Ekipman, deneyimli fotoğrafçıları her zaman yönlendirir. Bu yönlendirme kameranın modlarının seçimi ile olur. Bu makinenin otomatik modu (PASM mod) yanında 3 adet de özel modu var. Rahatlık sağlayan fonksiyonları, HDR çekim ve çoklu pozlama özellikleri de makineyi üst sıralara taşıyor.
Optik vizör görüş aralığı geniş ve gayet parlak. Ayrıca, 5D Mark III yüksek çözünülüklü 3.2 inç ekranı (1.040.000 alt-piksel) ve buna ek olarak tüm ayarları gösteren ikincil bir yardımcı ekrana sahip.
50D Mark III için ele oturması ve tutuş bakımından söylenecek çok şey yok çünkü daha önceki modellerinin kullandığı rahatlıkla tutulabilen kasanın hemen hemen aynısı kullanılmış. Compact Flash kartının yanında SDHC veya SDXC gibi hafıza kartlarının kullanılmasını destekliyor. Farklı kartları değişik paralel kayıt modlarında kullanabilirisiniz. Örneğin RAW formatında çektiğiniz fotoğrafları, JPEG fotoğraflarınızı kaydettiğiniz karta değil de diğer karta yükleyip bu formatlardan kaynaklanabilecek karmaşafan kurtulabilirsiniz.
Bir de eksik özellik: Dahili Flaş... Canon 5D Mark III'de dahili flaş olmadığı için, harici flaş üniteleri kullanmak zorundayız. Dahili flaş olmaması sinir bozucu. Karşılaştırmak gerekirse Nikon D800 dahili flaş da içeriyor.
HD filmler için kusursuz performans
Kameranın üzerindeki kontrol tuşları son derece zekice yerleştirilmiş. 2 adet tekerlek ve bir joystick, fokus ve odaklama modu, ISO ve beyaz dengesi ayarları var. Makinenin otomatik odaklama sistemi 61 adet farklı işleve sahip sensör kullanıyor. Post işlemler de Canon 5D Mark III'e entegre edilmiş. RAW fotoğraflarınızı makine üzerinden işleyebilirsiniz.
Canon, 5D Mark III'e oldukça başarılı video çekim özelikleri eklemiş. HDMI desteği, kulaklığı ve mikrofonu mevcut. Çekim formatı olarak da kamera, 1080p çözünürlükte saniyede 24,25 veya 30 kare ve 720p çözünürlükte saniyede 50-60 kare destekliyor. Ayrıca alışılmadık MP4 depolama biçimleri de eklenmiş.
Video çekimini PASM modunda yapabilir ve kayıtlara kamera üzerinden de müdahale edebilirsiniz. Kalite olarak ikna edici... Bununla beraber otomatik odaklama modunda dikkatli olunmalı. Fotoğraflardaki çözünürlüğü daha keskin yapabilirsiniz ancak sürekli hareket eden nesnede bu netliği yakalayamayabilirsiniz. Video çekim modunda, ayarları değiştirirken çıkan sesin çekime yansımaması için dokunmatik fonksiyonları kullanmakta da yarar var.
Uzun Pil Süresi
5D Mark III, seri çekimde saniyede 5 ila 7 fotoğraf çekebiliyor. Daha iyi bir süre için JPEG formatı tercih edilebilir. RAW içinse 3 saniye gerekiyor. Bu nedenle bu kamera kendi sınıfındaki en hızlı kamera değil, D800 daha hızlı denilebilir. Batarya süresi önceki modellerle aynı: 1.820 fotoğrafa kadar çalışma imkanı sağlıyor. Otomatik odaklama 0,3 saniye, Live-View işlevi ise 1,77 saniye zaman alıyor.
Sonuç
Canon EOS 5D Mark III modeliyle her şeyi içeren kapsamlı bir fotoğraf makinesi sunuyor. Fotoğraf kalitesi bakımından her türlü kuşkuları yok ediyor. Keskin, gürültü engelleme ve detaylama yüksek ISO değerleriyle güç kazanıyor. Böylece 5D Mark III en iyiler listesine oturuyor. Megapiksel sayısının az tutulması aslında sevindirici bir durum. Ekipmanı deneyimli fotoğrafçılar için tasarlanmış ve tamamen ikna edici. Sağlam kasa, kullanışlı kontroller, menülere doğrundan erişim ve iyi bir konfigürasyon diğer önemli özellikleri. Ayrıca DSLR kamera ile film çekenler ayrıca bir HD kameraya asla ihtiyaç duymayacaklar.
Kamera,ülkemizde 8.000 TL civarında bir fiyatla satın alınabiliyor...
Canon EOS 5D Mark III ile çektiğimiz örnek kareleri galerimizde bulabilirsiniz...
Alternatif
Bu kameranın doğrudan alternatifi Nikon D800. D800, 36 megapiksellik çözünürlüğüyle olağanüstü net fotoğraflar çıkartabiliyor. Bunların yanında pek çok alanda EOS'a göre daha hızlı fotoğraf çekebiliyor. Verilerin büyük miktarları performansta biraz yavaşlamaya sorun açsa da, stüdyoda kullanıldığı zaman bu problem olmayacaktır.
D800'ün ülkemizdeki fiyatı ise 7.000 TL civarında...