Tesla'nın satamadığı otomobiller, uydudan böyle görünüyor

Uydu görüntüleri, Tesla'nın fabrika otoparklarında, üretimden çıkmış satılmayı bekleyen çok sayıda aracın varlığını gösteriyor, ancak piyasada bu araçları almak isteyen müşteri kalmamış olabilir.

Tesla'nın satamadığı otomobiller, uydudan böyle görünüyor

Bir zamanlar, Toyota'nın eski yöneticileri, sipariş gelmeden otomobil üretmemek üzerine bir politika izlediklerini açıklamış ve böylece dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizlerden mümkün olan en az hasarla çıktıklarını itiraf etmişlerdi.

Aslında bu politika 80'ler ve sonrasında pek çok otomobil üreticisi tarafından benimsenmiş olsa da 2010'lardan sonra artan tüketim çılgınlığında üreticilerin yeniden stok yapmaya başladığını da hatırlamak lazım.

Elon Musk'ın elektrikli otomobil üreten şirketi Tesla da son dönemlerde elektrikli otomobillere olan yoğun ilgi nedeniyle fabrikalarının otoparklarını yeni üretilmiş ve satışı bekleyen sıfır Tesla araçlarıyla doldurdu. Ancak dünya ekonomilerinde işler iyi gitmeyince şimdi o stoklar elinde kalmışa benziyor.

Bazı araştırmacılar, uydu görüntülerini kullanarak Ekim 2023'teki satılmamış Tesla stoklarının otoparklarını, beş ay sonraki Mart 2024'le karşılaştırdı. Resimler, park yerlerinin Mart ve Ekim aylarına göre çok daha dolu olduğunu gösteriyor. Tesla, Nisan ayındaki ilk çeyrek bilançosunu da açıklamış durumda ve sattığından çok daha fazla araba üretiyor. Tesla'nın teslimatları geçen yıla göre %8,5 azaldı ve şirket sattığından yaklaşık 47.000 daha fazla araba üretti. Bu, covid-19 salgınının Tesla'yı üretimi durdurmaya zorladığı 2020'den bu yana satışlardaki ilk düşüş oldu.

Tesla otomobillerinin fiyatına indirim mi geliyor?

Aslında Elon Musk, elektrikli otomobil almak isteyen müşterisini bekleterek, başka bir markaya gitmesini önlemek için yüksek stok tutuyor ve bu stok maliyetine katlanarak rakiplerinin elektrikli araç pazarında tutunmasını zorlaştırmaya çalışıyor.

Ancak bu politikanın maliyeti olarak, Tesla hissedarları para kaybediyor ve yakında yönetim kurulundan Musk'a bir uyarı gelmesi de sürpriz olmayabilir.

Şimdi akıllardaki soru şu ki, Tesla bu fazla üretilmiş on binlerce aracı nasıl satacak? Muhtemel cevap şu ki, Tesla'nın yakında araç fiyatlarında indirim yapması sürpriz olmayacak.