Tesla'nın büyük rakibi için işler iyi gitmiyor

Tesla'nın önemli rakiplerinden biri olarak bilinen Rivian da, hedeflerinin altında kalan elektrikli araç üreticilerine katılmaktan kurtulamadı.

Tesla'nın büyük rakibi için işler iyi gitmiyor

Elektrikli araç üreticisi Rivian, parça sıkıntıları nedeniyle bu yıl, 2023’te olduğundan daha az elektrikli araç üreteceğini açıkladı. Duyuru, şirketin analist beklentilerinin altında kalan üçüncü çeyrek üretim ve teslimat sayılarını bildirmesinin ardından geldi.

Rivian, başlangıçta tahmin ettiği 57.000 araç yerine bu yıl 47.000 ila 49.000 araç üretmeyi beklediğini söylüyor. Açıklamada, şirketin R1T ve R1S araçlarının yanı sıra ticari kamyonet platformuna atıfta bulunarak, bu düşük üretimin “R1 ve RCV platformlarında paylaşılan bir bileşenin eksikliğinden” kaynaklandığını söyledi. Şirket, “Bu tedarik sıkıntısı etkisi bu yılın 3. çeyreğinde başladı, son haftalarda daha da şiddetlendi ve devam ediyor” diye ekledi. Rivian, üçüncü çeyrekte 13.157 araç ürettiğini ve aynı dönemde 10.018 araç teslim ettiğini bildirdi.

Yüksek faiz oranları, azalan talep ve güvenilir olmayan şarj altyapısı gibi sebeplerle zaten sıkıntı içinde olan EV endüstrisi sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor. Rivian’ın çalışmalarına devam edebilmesi için de maliyetleri düşürmesi gerekebilir. Şirket, 2026’da daha düşük maliyetli bir R2 modeli ve ardından daha da uygun fiyatlı bir R3 modelini piyasaya sürmeyi planlıyor. Ayrıca kısa bir süre önce Rivian, Alman otomobil devi Volkswagen ile ortak bir girişim başlatarak şirketin yazılımına ve EV platformuna erişim kazandı. Bu ortaklığın bir parçası olarak VW, Rivian’a 5 milyar dolar yatırım yapacak.