Tesla, Optimus robotunun eğitimi için küçük bir "ordu" kuruyor

Tesla, Optimus robotunu eğitmek için çok sayıda insanı işe almaya başladı. Şirket, insansı Optimus botunu hareket yakalama yoluyla eğitmeleri için insanlara para ödüyor, ancak bu görev büyük miktarda veri gerektirecek.

Tesla, Optimus robotunun eğitimi için küçük bir "ordu" kuruyor

Tesla, insansı Optimus robotunu hareket yakalama kıyafetleri giyerek ve gerçekleştirmesi beklenen eylemleri taklit ederek eğitmeye yardımcı olacak insanları işe alıyor. Tesla’nın kariyer sitesinde “Veri Toplama Operatörü” olarak tanımlanan pozisyon, saat başına 48 dolara kadar ücret ödüyor ve yaklaşık 14 kilograma (30 pound) kadar yük taşırken günde yedi saatten fazla yürümeyi ve uzun süreler boyunca VR başlık takmayı gerektiriyor.

Ayrıca bu pozisyon için işe alınacak kişilerin, muhtemelen Optimus’un sahip olacağı öngörülen yaklaşık 172 cm boyuna uyumlu olmak için 170cm ile 180cm arasında boya sahip olması gerekiyor. Resmi Tesla Optimus X hesabı daha önce bu rolün neleri gerektirdiğini açıklamıştı ve Business Insider, Tesla’nın geçen yıl bu pozisyon için 50'den fazla çalışanı işe aldığını bildirdi.

Hareket yakalama, robotları insan benzeri hareketler gerçekleştirecek şekilde eğitmenin yaygın ve genellikle uygun maliyetli bir yolu. Ancak Tesla bu kadar büyük ölçekte eğitim yapan ilklerden biri olarak dikkat çekiyor. İnternetteki bazı videolar Optimus’un çeşitli görevleri yerine getirmesini gösterse de Nvidia Research’ten kıdemli araştırmacı Animesh Garg, Business Insider ile yaptığı görüşmede Optimus’un Tesla fabrikalarında çalışmaya tam olarak hazır olmadan önce milyonlarca saatlik veriye ihtiyaç duyabileceğini söyledi. Garg, “İhtiyacınız olan veri toplama miktarı kolaylıkla yarım milyar dolar olabilir ve asıl soru ‘Bunu yapsanız bile başarılı olur musunuz?’ Çünkü başarının garantisi yok” dedi.

Bu, insansı robotlar ve onları çalıştıran yapay zeka sistemleri için oldukça tipik bir durum ve bunların hepsi zorlu bir eğitim gerektiriyor. Tesla CEO’su Elon Musk, önümüzdeki yıl gerçekten kullanışlı robotların üretime gireceğine söz vermiş olsa da, şu anda ne Optimus, ne de Boston Dynamics, Figure ve Apptronik’in geliştirmekte olduğu diğer rakipler tamamlanmaya çok yakın gözükmüyor.