Tesla için alarm çanları artık daha güçlü çalıyor

Elon Musk'ı dünyanın en zengin adamları listesine sokan Tesla bir zamanlar siparişlere yetişemiyordu ama elektrikli araçlar piyasasında işler eskisi gibi değil. Tesla'nın 2024 ikinci çeyrek sonuçları da büyük hayal kırıklığı yarattı.

Tesla için alarm çanları artık daha güçlü çalıyor

Yıllardır gündemden düşmeyen ünlü milyarder Elon Musk, kazandığı paralar kadar kazanamadığı paralarla da gündem olmayı başarıyor.

Dev bir uzay roketinin üzerine spor otomobil yükleyip Mars'a gönderen ama Mars'ı ıskaladığı için güneş sisteminde milyarlarca yıl boyunca dönüp duracak olan otomobilin üreticisi Tesla'da işler pek iyi gitmiyor. Galaksileri fethetmekten kalan zamanında sosyal medya ünlüsü olarak görev yapan Elon Musk'ın otomobil fabrikalarında satışlar hızla düşmeye devam ediyor.

Şirketin 2024 birinci çeyrek sonuçları hayal kırıklığı yaşatmıştı. Şimdi ikinci çeyrek mali raporları da ortaya çıktı ve hayal kırıklığı hala devam ediyor.

Tesla, şirketin 25,5 milyar dolar satışla 1,48 milyar dolar net gelir elde ettiğini belirtse de bu rakam, 2023'ün ikinci çeyreğindeki 24,9 milyar dolarlık satışa kıyasla yıldan yıla yüzde 2'lik bir artış yaşamasına rağmen net gelirde yüzde 45'lik bir düşüşü temsil ediyor. Kazancın %45 oranında düşmesi bir şirket için alarm çanlarının çalması anlamına geliyor.

Şirket, raporunda yüzde 18 brüt marj bildirdi ve bu oran geçen çeyrekte bildirilen yüzde 17,4'ten biraz daha fazla. Ancak 2023'ün 2. çeyreğine göre daha düşük.

Dünyada elektrikli araç satışları artıyor mu?

Hissedarlara gönderdiği mektuptaysa Tesla, müşterilerin yeniden elektrikli araç satın almaya döndüğünü ve küresel olarak “elektrikli araç penetrasyonunun büyümeye geri döndüğünü” de vurguladı.

Bu gelişmeler şirketin hisselerinde yeni bir düşüş dalgası yaratabilir ki, açıkçası borsa spekülatörlüğü ABD'de resmi kurumlarca tescillenmiş ve cezaya çarptırılmış olan Elon Musk'ın buna çok üzüleceğini de düşünmüyoruz. Zira bildiğiniz gibi, Musk fiyatlar düştükçe hisseleri ve kripto paraları ucuz ucuz toplamayı çok seven bir patron.