Tesla, en ucuz modelinin satışlarını durdurdu

Eğer en ucuz Tesla otomobili satın almak istiyorsanız, artık cebinizden daha fazla para çıkacak. Çünkü en ucuz model olarak bilinen Model 3’ün arkadan itişli Standard Range versiyonu artık satılmayacak.

Tesla, en ucuz modelinin satışlarını durdurdu

Tesla, ürün yelpazesindeki en ucuz model olan Model 3’ün arkadan itişli Standard Range versiyonunun satışını durdurdu. Araç, ABD’de 40.000 doların altında bir fiyatla satılıyordu.

Artık en uygun fiyatlı seçenek 42.490 dolardan başlayan Model 3 RWD Long Range olacak. İlk olarak Electrek tarafından dikkat çekilen bu değişiklik, Tesla’nın 2024’ün üçüncü çeyreğinde araç teslimatlarında yıllık bazda artış duyurmasının ardından geldi.

Tesla’nın EV pazarındaki liderliğini koruma çabaları boyunca, özellikle son yıllarda araç fiyatları çok kez değişti. Özellikle önceki iki çeyrekte açık bir şekilde görüldüğü üzere, giderek daha fazla müşteri diğer markalara yönelerek Tesla’yı düşen satış sayılarıyla mücadele etmek zorunda bırakıyordu.

Tam şarjla yaklaşık 450 kilometre menzile sahip olduğu belirtilen Model 3 Standard Range, Çin’de üretilen daha ucuz lityum demir fosfat (LFP) hücreleri kullanıyordu. Ancak Biden yönetiminin Çin pilleri, yarı iletkenler ve kritik mineraller üzerindeki vergileri artırma kararı nedeniyle artık bunların muhtemelen çok daha pahalı olacakları tahmin edilebilir.

Tesla’nın RWD Long Range’i ise üretimi durdurulan Standard Range’den ABD’de 3.500 dolar daha pahalı. Long Range’in tam şarjla yaklaşık 590 kilometre menzile sahip olduğu düşünülürse, bunun çok büyük bir fark olmadığı söylenilebilir. Ancak bazı durumlarda araçların bildirilen menzilleri ve gerçek kullanım menzilleri arasında kayda değer bir fark olabildiğini de unutmamakta fayda var.