Telegram'da "deepfake çıplak fotoğraf oluşturucular" istilası

Telegram, platformdaki çıplaklık AI'leri ile sorun yaşıyor...

Telegram'da "deepfake çıplak fotoğraf oluşturucular" istilası

Wired’ın düzenlediği yeni bir araştırmaya göre, kullanıcıların sadece birkaç tıklamayla insanların "pornografik" fotoğraflarını ve videolarını oluşturmasına izin veren düzinelerce AI destekli sohbet robotu Telegram üzerinde cirit atıyor. Ve bu durum, platform için büyük bir soruna dönüşmüş durumda.

Raporda, bu yeni “çıplaklık AI botlarının” şimdiden ayda 4 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığı ve sorunun muhtemelen daha da kötüleşeceği belirtiliyor. Bahsi geçen sohbet robotları, AI botlarının bu tür kötü niyetli amaçlar için kullanıldığını gördüğümüz ilk sefer değil. Ayrıca, kullanıcıların ChatGPT ve diğer popüler sohbet robotlarını kötüye kullanmasıyla ilgili sorunlar da yaşandı. Ancak, OpenAI ve diğer şirketler bu sorunları güvenilir bir şekilde düzelterek, içeriğin daha uygun kalmasına yardımcı olmak için güvenlik katmanları oluşturdu.

Yine de, kullanıcıların bir fotoğraf ve hatta bir komut yükleyerek neredeyse herkesin çıplak fotoğraflarını oluşturmasına izin veren bu deepfake botları özellikle Telegram üzerinde hızla artıyor ve Wired’ın bildirdiğine göre bunlardan şu anda en az 50 tane bulunuyor. AI şu andaki kadar gelişmeden önce bile deepfake'ler büyük sorunlar yaratıyordu. Örneğin Şubat ayında, bir AI dolandırıcısının bir konferans görüşmesinde 25 milyon dolar çalmak için deepfake kullandığı biliniyor.

Ne yazık ki, bu çıplaklık AI botlarını durdurmak neredeyse imkansız gibi gözüküyor. Biri bir şekilde engellendiğinde, hızlı bir şekilde birkaç tanesi daha onun yerini alıyor. Bu kadar hızlı bir şekilde tekrar ortaya çıkabilmeleri, ortadan kaldırılmalarını neredeyse imkansız hale getirmenin yanı sıra, muhtemelen durumun daha da kötüleşeceği anlamına geliyor.