Telefonunuzun yanında uyumak, bakın başınıza ne işler açabiliyor

Uyumadan önce yatağınızda telefonunuza bakıyorsanız ya da telefon yanınızdayken uyumayı tercih ediyorsanız, bu haberi okuduğunuzda fikriniz tamamen değişebilir...

Telefonunuzun yanında uyumak, bakın başınıza ne işler açabiliyor

Günümüzde pek çok kişi uyumadan önce sosyal medyada gezinmek, bir şeyler okumak ya da dizilerini izlemek için yataklarında telefonlarını kullanıyor. Ancak yeni bir araştırmaya göre bu alışkanlıktan vazgeçmek, sağlık açısından çok önemli olabilir.

MattressNextDay tarafından desteklenen araştırmaya göre, telefonunuz genellikle hamamböceği dışkılarında bulunan zararlı bakterileri barındırıyor olabiliyorr. Bu mikroplarla temas etmek, savunmasız bireylerde döküntülere, zatürreye ve hatta sepsise yol açabilir. Belki daha da kötü bir şekilde, yatağınızın sıcak ve nemli ortamının bu patojenin büyümesi ve yayılması için mükemmel bir yer olduğu vurgulanıyor.

Ortalama bir kişinin günde yaklaşık 2.617 kez telefonuna dokunduğu düşünülürse, telefonlarımızın pek hijyenik olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Daha önceki çalışmalar, akıllı telefonunuzdaki düğmelerin bir klozet kapağından 10 kat daha fazla bakteri bulundurabildiğini gösteriyordu.

Araştırmacılar, cihazlarımızın tam olarak hangi tür bakterileri sakladığını görmek için on akıllı telefondan ve on akıllı saatten sürüntü örnekleri aldılar. Daha sonra sürüntülerden alınan bakteriler laboratuvar ortamında büyütülerek hangi türlerin yaşadığı incelendi. Sonuçlar, akıllı telefonların daha önce TV kumandası gibi mikropların çok fazla bulunduğu konumlardakinden daha fazla bakteriye sahip en kirli teknoloji parçası olduğunu gösterdi.

Pseudomonas aeruginosa tehlikesi

Telefonlarda ve saatlerde yaşayan en yaygın bakteri, hamamböceği dışkısında da yaygın olarak bulunan bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa’ydı. Ayrıca, Pseudomonas aeruginosa yataklarda olduğu gibi nemli, sıcak ortamlarda gelişir. Bilim insanları, bunun sizi telefonunuzda yaşayan zararlı bakterilere maruz bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Araştırmalar, ortalama bir insanın gecede 700 ml’ye kadar terlediğini ve yatağın genellikle 20°C sıcaklığa ulaştığını söylüyor. Bu, bakterilerin büyümesi ve potansiyel olarak sizi enfekte etmesi için ideal ortamı yaratıyor.

Pseudomonas aeruginosa çoğu durumda zararsız olsa da, bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bakteriye maruz kalmak göz enfeksiyonlarına, cilt döküntülerine, irin dolu sivilcelere, ishale ve baş ağrılarına ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha da ciddi sonuçlara sebep olabilir. Pseudomonas aeruginosa, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde zatürre, idrar yolu enfeksiyonları ve hatta sepsis gibi bir dizi enfeksiyona bile yol açabilir.

Hastane ortamlarında, hamamböceği kaynaklı bu bakterinin sağlıksız hastalarda enfeksiyonların önde gelen nedeni olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu bakteriler, enfeksiyonların tedavisini daha da zorlaştıran antibakteriyel dirençleriyle ünlüler.

Peki, o zaman ne yapmalıyız?

MattressNextDay tarafından yürütülen ve 575 yetişkin üzerinde yapılan bir anket, katılımcıların %74'ünün telefonlarını başlarının yanında veya yastıklarının altında uyuduğunu ortaya koyuyor. Neyse ki, enfeksiyon riskini azaltmak için bazı basit önlemler almak mümkün.

Örneğin telefonunuzu düzenli olarak alkollü mendil veya UV dezenfektanı ile temizlemek, cihazınızda yaşayan bakterileri tamamen ortadan kaldırmasa da azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu temizlik sırasında, telefon ekranı veya akıllı saat kayışı gibi yüzünüzle temas eden bölgelere özellikle dikkat etmenizde fayda var.

Zararlı bakterilere maruz kalmanızı azaltmanın bir diğer basit yolu da telefonunuzun yüzünüze temas etme sıklığını sınırlamak. Basit bir şekilde telefonunuzu yataktan uzak tutmak veya yatmadan önce teknolojiyi kullanmaya düzenli aralar vermek etkili olabilir.