Bilim adamları, çinko-hava pilleri lityum-iyon pillerden daha iyi hale getirerek hayatımızın içine sokacak geliştirmelerin peşindeler.
Çinko-hava piller, daha ucuza üretilebildiği için lityum-iyon pillere ciddi bir adaylar. Bu piller sadece ucuza üretilmiyor, aynı zamanda çevreye daha az zarar veriyor ve teoride beş kat daha fazla güç depolayabiliyorlar. Çinko-hava piller, çinkonun havaya maruz kalmasıyla oksitlenmesinden oluşan enerjiyle şarj oluyor. Bu tür piller, işitme yardımı cihazlarında ve bazı film kameralarında zaten kullanılıyorlar ancak telefon, tablet ve laptop'larda kullanılmıyorlar. Çok sık kullanılmamasının nedeni, şarj olma kapasitesinin iyi olmaması. Ancak Advanced Materials'ta yayınlanan üç aşamalı bir yöntem, bunu değiştirecek.
Araştırmanın başındaki profesör Yuan Chen, yeni yöntemin oksijen elektrokatalizörler oluşturmakta kullanılabildiğini, böylece şarj edilebilen çinko-hava pilleri üretmenin kolaylaştığını iddia ediyor. Chen'e göre bugüne kadarki şarj edilebilen çinko-hava piller, platinyum ve iridyum oksit gibi pahalı ve değerli metal katalizörler kullanıyordu. Ancak takımın keşfettiği yöntem, yüksek performanslı, düşük maliyetli katalizörler üretmeye izin veriyor.
Bu katalizörler, nikel, kobalt ve demir gibi elementlerin metal oksitlerinin bileşimini, boyutunu ve kristaliliğini kontrol ederek oluşturuluyor. Katalizörler, testlerde 120 saatlik 60 deşarj/şarj döngüsünde yüzde 10'dan daha az verimlilik kaybı yaşadığını gösteriyor. Bunun bir test için gayet iyi bir sonuç olduğu ve çinko-hava piller için önemli bir atılım olduğu rahatça söylenebilir. Yine de pillerin lityum-iyonun yerini alması için aşması gereken birçok zorluk var.
Henüz bilimsel araştırmaların yayınlanma aşamasında olduğumuzdan, teknolojinin telefonlarımıza ulaşması çok uzakta görünüyor.