Telefonum neden yavaş çalışıyor? Cevabı bu işin uzmanından dinleyin

BackMarket.com’da kıdemli yenileme operasyonları müdürü Kewin Charron, "telefonum neden yavaş çalışıyor" sorusunun muhtemel cevaplarını bakın nasıl listeliyor...

Telefonunuz yavaş mı çalışıyor? Nedenlerini işin uzmanından dinleyin

Eski cep telefonlarını yenileme konusunda uzmanlaşmış bir teknik onarım uzmanına göre, çoğu insan telefonların yavaş çalışmasının en önemli nedenlerini görmezden geliyor. BackMarket.com’da kıdemli yenileme operasyonları müdürü Kewin Charron, telefonunuzun neden yavaş çalışabileceğine dair önerilerini özetledi.

Charron'a göre, öncelikle birçok uygulamanın arka planda “gizlice” çalıştığını ve cihazınızı yavaşlatabileceğini unutmamanız lazım. Ayrıca çoğu kullanıcının tamamen farkında olmadığı bir dizi pil optimizasyon özelliği bulunuyor. Neyse ki, hem iOS hem de Android'de pili yoğun kullanan uygulamaları kapatmak ve birkaç basit ayar değişikliğiyle telefonunuzu optimize etmek kolay.

Arka planda çalışan uygulamalar

Charron’un söylediği üzere “Telefonlarımızın artan bilgi işlem gücü, indirilebilecek uygulamaların sayısındaki artışla birleştiğinde, bugün telefon kullanıcılarının her zamankinden daha fazla uygulama kullandığı anlamına geliyor.” Charron, uygulamaların arka planda çalışarak telefonunuzun RAM’ini ve CPU’sunu tüketebileceğini ve tüm cihazı yavaşlatabileceğini belirtiyor. Kullanıcılar, genellikle bu uygulamaların çalıştıklarını hiç fark etmiyorlar.

Bunu kontrol altına almak için, telefonunuzun ayarlar menüsünü ziyaret ederek hangi uygulamaların arka planda çalışmaya izinleri olduğunu belirlemeniz gerekiyor.

Charron, “hem iPhone hem de Android kullanıcıları, arka planda çalışan uygulamaları otomatik olarak kontrol etmek ve durdurmak için ayarlarını yapabilir” diyor ve devam ediyor: “Apple kullanıcıları için Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenileme'ye gidin ve Arka Planda Uygulama Yenilemeyi tamamen durdurmak için Wi-Fi, Wi-Fi ve Hücresel Veri veya Kapalı'yı seçin.

Android kullanıcıları için de benzer bir şekilde, arka planda hangi uygulamaların çalıştığını görmek için 'Ayarlar > Geliştirici Seçenekleri > Çalışan Hizmetler’e gidin. Ardından Ayarlar > Uygulamalar'a giderek, durdurmak istediğiniz bir uygulamayı seçip Zorla Durdur’a dokunarak bu uygulamaları kapatabilirsiniz.

Charron, “Bunun telefon hızı üzerinde hemen bir etkisi olacaktır” diyor.

BackMarket.com’da kıdemli yenileme operasyonları müdürü Kewin Charron

Depolama alanının dolması

Bir telefonun yavaş çalışmasının diğer bir klasik nedeni, telefonun depolama alanının neredeyse dolmasıdır. Bu, telefonun kullanmak için daha az alan olduğu anlamına gelir, bu da çalışmasını yavaşlatabilir.

Charron “Telefonlar, uygulamaların cihazınızda sorunsuz çalışmasını sağlayan önbellek ve geçici dosyaları depolamak için kullanılabilir depolamanın yaklaşık yüzde 10'una ihtiyaç duyar. Kullanılabilir depolama alanına sahip olmak, telefonun yazılımını güncel tutabileceğiniz anlamına da gelir” diyor.

Charron, telefonunuzda yer açmak için eski uygulamaları kaldırmanızı (özellikle oyunlar çok fazla alan kullanır) ve videoları silmenizi veya bulut depolamaya taşımanızı öneriyor.

Pil sorunları

Charron, telefonun yavaş çalışmasının bir diğer yaygın nedeninin pil sorunları olduğunu söylüyor. Daha yeni piller bile, özellikle çok kullanılmışlarsa arızalanabilir ve telefonunuzun ekranında her zaman pilinizin gerçek değerlerini göremeyebilirsiniz.

Charron, en son işletim sistemiyle güncellenmiş bir iPhone 6 veya sonraki bir sürümüne sahipseniz, pilinizin yüzde 0 ile 100 arasında bir yerde bulunacak maksimum kapasitesini görüntülemek için Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı’nı tıklayabileceğinizi belirtiyor. Tipik bir Apple pili, orijinal kapasitesinin yüzde 80’ini korumalıdır. Pil yaşlandıkça bu yüzde düşebilir ve bu da pilin artık çok fazla şarj tutamamasına neden olur.