Akıllı telefonlar, fotoğrafçılığı herkesin erişebileceği bir seviyeye çekseler de, kalıcı fotoğraflar için "doğrultup çekmekten" fazlasını yapmanız gerekebilir. İşte telefonunuzla daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için ipuçları.
HDR modunu ne zaman kullanmanız gerektiğini öğrenin
HDR, akıllı telefon kameralarının olmazsa olmazları arasına girmiş sayılabilir. HDR modu, temel olarak farklı parlaklıklarda fotoğraflar çekerek hepsini bir fotoğrafta birleştirir. Bu, bazı durumlarda etkili olabilir, bazı durumlarda ise fotoğrafı berbat edebilir.
Aşırı ışık ve karanlığın bir arada olduğu bir sahneyi çekiyorsanız, HDR'yi açın. İşlev, ışığa aşırı maruz kalan bölgeleri genellikle kurtarmayı başaracaktır. Ancak HDR'yi her zaman açık bırakmayın, aksi halde hareket eden nesneler, fotoğrafta birden fazla görünebilirler.
Sabit durun
Bolca güneş ışığının olduğu yerler hariç, bulanık sonuçlardan kaçınmak için sabit durmanız ve telefonu tamamen sabit tutmanız gerekecektir. Sabit durmak için izleyebileceğiniz birçok yol var. Bir duvar veya başka bir yapı bulup, ona yaslanabilirsiniz. Telefonu iki elinizle tutun ve dirseklerinizi vücudunuza yaslayın. Sabit durmak konusunda çok ciddiyseniz, derin bir nefes alın ve fotoğrafı çekene kadar nefesinizi bırakmayın.
Fiziksel düğme yerine ekran deklanşörünü kullanın
Fiziksel düğme yerine ekran deklanşörünü kullanın
Piyasadaki birçok telefon, üzerinde bulunan fiziksel bir düğmeye basarak fotoğraf çekmenize izin veriyor. Ancak düğmeye baskı uygularken telefonu sabit tutmak daha zor olacaktır. Bunun yerine ekrandaki deklanşör düğmesine hafifçe dokunmayı tercih edin.
Fotoğrafınızın öznesi güneşi karşısına alsın
Fotoğrafınızı çekeceğiniz kişinin veya nesnenin ışığı arkadan almasını istemeyeceksinizdir. Bu yüzden etrafa bakın ve ışığın öznenin yüzüne vurduğundan emin olun. İçerideyseniz, hareket ederek güneşin girdiği pencereyi arkanıza alın ve güneş ışığının fotoğrafını çektiğiniz kişinin üzerine yansımasını sağlayın.
Karlı gece fotoğraflarını siyah beyaza dönüştürün
Çok karanlık koşullarda çektiğiniz fotoğraflar, genellikle renkleri doğal olmayan, karlı sonuçlar elde etmeniz anlamına gelir. Çözüm ise bu fotoğrafları siyah ve beyaza dönüştürmekten geçiyor. Bu sayede çirkin görünen renk geçişlerini ortadan kaldırarak, daha iyi görünen bir fotoğraf elde edebilirsiniz.
Exposure'ı kontrol edin
Exposure'ı kontrol edin
Resimde aşırı parlayan bölgeler, kötü bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Sahneye ekranınızdan iyice bakın ve aşırı parlayan noktalardan kurtulmak için biraz gezinin. Bunu her zaman engellemeniz mümkün olmayabilir, ancak yine de dikkat etmenizde fayda var.
Resmin aşırı parlak olduğunu fark ettiyseniz, ekranda farklı bölgelere dokunarak elle exposure ayarlamayı etkinleştirin ve en dengeli görünen parlaklığı bulun.
Post-processing arkadaşınız
Bazı kullanıcılar sevmese de, renk ve ton üzerinde değişiklikler yapmak, bazen fotoğrafınızı kurtarabilir. VSCO Cam veya Afterlight'a bir şans vermenizi deniyoruz. Bunun için zamanınız yoksa, Instagram'ı deneyebilirsiniz.