Telefon işinde aradığını bulamayan Nokia, şimdi de drone işine girdi

Bir dönemin cep telefonu devi olan Nokia, sürpriz bir hamleyle drone işine girdi. Peki Nokia'nın drone hizmeti nasıl çalışacak, hangi alanlarda kullanılacak?

Telefon işinde aradığını bulamayan Nokia, şimdi de drone işine girdi

Nokia, acil durum servislerini ve havadan gözlemin gerekli olduğu diğer uygulamaları hedefleyen İsviçre çapında bir “Hizmet Olarak Drone” ağı için telekomünikasyon şirketi Swisscom Broadcast ile ortaklık kurdu. Finlandiyalı ağ şirketi, Nokia Drone Networks hizmetinin, ülke genelinde konuşlandırılacak 300 “kutuda drone” ünitesinden oluşacağını ve müşterilerin, bir drone satın almak veya bunları işletmek zorunda kalmadan bir drone uçuşu talep etmelerine olanak tanıyacağını söylüyor.

Swisscom’un bildirdiğine göre şirket, bu drone ağı lansmanının bir parçası olarak başlangıçta üç drone hizmeti sunacak. Bunlardan biri, acil servislerin kaza, yangın veya suç mahalli gibi olaylara müdahale etmelerine yardımcı olacak. İkincisi, örneğin elektrik hatları, köprüler ve binaların bakımını yapan işçilerin güvenliğini artırmak için bu ünitelerin çalışacağı bir altyapı denetimini içerecek. Üçüncü hizmet ise, kamusal alanları, hapishaneleri, sınırları ve hatta askeri tesisleri izlemek için drone’ları kullanacak.

Nokia, her bir “kutuda drone”un, drone’nun kendisini, bir yerleştirme istasyonunu, bir yer kontrol istasyonunu, video ve termal kameraları, ilgili yazılımı ve servis bileşenlerini içerdiğini söylüyor. Bu çözüm, veri toplamak için 4G/5G kablosuz bağlantı kullanıyor ve Nokia, endüstriyel sınıf drone’nun görsel görüş hattı ötesi (BVLOS) operasyonlar için ilgili yetkililer tarafından onaylandığını söylüyor. Drone ünitelerinden oluşan bir filo, tek bir uzaktan operasyon merkezinden kontrol edilebilecek.

Şimdilik bu drone'ların üretim maliyetinin veya hizmetin ücretinin ne olacağı hakkında bir açıklama yapılmış değil.