Teknoloji genel olarak çok yavaş ilerler. Yeni bir cihaz ancak yıllar boyu süren ufak gelişmelerin birikmesiyle ortaya çıkar. Bazen ise öyle bir yeni teknoloji gelir ki, bir anda her şeyi değiştiriverir. Sonra, onsuz nasıl yaşıyordunuz hayret edersiniz.
Peki o zaman, yakın gelecekte göreceğimiz teknolojilerden hangisi bu şekilde dünyayı değiştirme potansiyeline sahip? İşte adaylar...
1. Lyrto kameralar
Yeni açıklanan Lytro Illım, light field teknolojisini kullanan ilk kamera, ve Lyrto firmasının ikinci kamerası. Bu teknolojiyle çekilen fotoğraflar, çekildikten sonra yeniden istediğiniz yere odaklanmanıza izin veriyor. Yani zaten çekilmiş fotoğrafta arka plana mı ön plana mı odaklanacağınızı bir tıklamayla değiştirebiliyorsunuz.
Bu çok zekice teknoloji, fotoğraf dünyasında devrim yaratabilir. Yalnız resimlerinin bir plugin'e ihtiyacı olması, ve zaten son derece yerleşmiş kamera piyasasına girmeye çalışacak olması işini zorlaştıracaktır.
Project Ara, Oculus Rift, iWatch
2. Project Ara
Google'ın modüler cep projesi olan Project Ara, sadece telefonlarla sınırlı değil. Tabletler ve hatta giyilebilir aksesuarlar için de geçerli olabilecek modül projesi, cihazınızın bir parçasını kolaylıkla çıkarıp diğerine takabilmek ve değiş tokuş edebilmek üzerine kurulu. Yani mesela, akıllı cebinizin kamerasını dışarı çıkarken akıllı saatinize takıp, eve döndüğünüzde tabletinize takmak gibi.
3. Oculus Rift
Facebook, Oculus VR'ı sadece VR oyunlar geliştirmek için satın almadı. Facebook bu teknolojinin filmlerin ve hatta sosyal medyanın geleceği olabileceğini düşünüyor.
4. iWatch
Şimdilik sadece söylentilerden ibaret olsa da, en ilginç söylentilerden biri iWatch. iPod'ın yerini alacağı söylenen bu saat, aynı zamanda Apple TV'yi kontrol etmek için de kullanılabilir.
Project Christine, OnePlus One, Amazon Prime Phone
5. Project Christine
Konsollar PC'ler gibi güçlü ve güncellenebilir olsa, aynı zamanda da basitliklerini korusalar, çok iyi olmaz mıydı? Project Christine işte bu amaca sahip bir proje. Grafik kartını değiştirmenin, bir USB belleği çıkarıp takmaktan zor olmadığı tamamen modifiye edilebilir bir PC. Özellikle daha tecrübesiz veya teknik bilgisi az olan kullanıcılar için çok ilgi çekici bir cihaz olabilir.
6. OnePlus One
Yalnızca 300 dolara üst uç bir cep kim istemez? CyanogenMod'lu Android'e sahip cep, bu fiyata iddia ettiği performansı sunuyor. Beklenen ilgiyi görürse, servet değerindeki amiral gemileri şapkayı önlerine koymak zorunda kalabilir.
7. Amazon Prime Phone
Söylentilerini bolca duyduğumuz Amazon phone'un, iki tane eşsiz özelliğe sahip olması bekleniyor. Birincisi Amazon'a özel içeriği veri limitinizi kullanmadan aktaran Prime Data özelliği. İkincisi ise yepyeni bir türde arayüz. Altı kamera yüzünüzü izleyecek ve görüntüyü size 3D olarak görünecek şekilde ayarlayacak. Bunu iyi bir şekilde başarırsa, yanında diğer cepler çok eskimiş gibi görünebilir.
Güvenli cepler, süper şarj cihazları, safir ekran
8. Güvenli cepler
Sürekli olarak güvenlik açıkları ve telefonlarının izlendiğiyle ilgili haberleri okuyunca, doğal olarak kullanıcılar istenmeyen kimsenin erişemediği güvenli cep ve iletişim istiyorlar. GSMK Cryptophone ve Blackphone gibi cepler, diğer akıllı ceplerde bulamayacağınız seviyede bir güvenlik sunuyor. Ama bu güvenlik bedavaya gelmiyor.
9. Süper şarj cihazları
Pil ömrü teknolojisi bilindiği gibi çok yavaş ilerliyor. StoreDot'un 30 saniyede şarj olan büyük pil prototipi, daha küçük boyutlara indirilebilirse belki bu bir çözüm olabilir.
Kablosuz şarj merkezleri de bu konuda devrim yaratabilecek bir teknoloji.
10. Safir ekranlar
Gorilla Glass'ı unutun, safir ekranlar çiziğe karşı çok daha dayanıklılar ve neredeyse elmas kadar sertler. Ne yazık ki biraz da pahalılar. Apple gibi safir teknolojisine yatırım yapan firmalar, fiyatı aşağıya çekip, safir ekranların parlaklık ve renk sorunlarını çözerlerse, kırılmaz cepler çok yakında gerçek olabilir.