Teknoloji zirvesinde yapay zekâ şöleni!

Bu yıl onuncusu düzenlenen Turkcell teknoloji zirvesinde yapay zekâ ve katma değerli servisler mercek altına alındı.

Yapay zekâ damgasını vurdu!

Her yıl düzenlenen ve her yıl katılımın arttığı Turkcell Teknoloji zirvesi bu yıl teknoloji dünyasının gelişen trendi, yapay zekanın gerçek hayatta kullanım örneklerine sahne oldu. CHIP Online olarak yerinde takip ettiğimiz zirvenin en önemli noktalarını, özel röportajlarla videomuzda karşınıza getiriyoruz. Tüm firmalar ile kendi özellerinde Turkcell teknoloji zirvesi hakkında, 5G'nin avantajları ve zirvede ziyaretçilere neler sundukları konularını konuştuk. 5G'den beklentilerini sorduk. Turkcell'in standlarında sundukları servisler ile ilgili bilgi aldık ve iş ortakları ile röportajlar yaptık, standlarındaki demoları birebir denedik. Tüm bunları sizin için hazırladığımız özel videoda bulabilirsiniz.

Türkiye'nin sesli asistanı Yaani merhaba dedi

Türkiye'nin sesli asistanı Yaani merhaba dedi
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan

Turkcell'in 10'uncu kez düzenlediği Teknoloji Zirvesi'nde yerli milli yapay zekâ şovu yaşandı. Uzun süren titiz çalışmalar sonucu geliştirilen Yaani Sesli Asistan ilk kez zirvede dünyaya tanıtıldı. Sahnede izleyicilerin önünde Yaani'ye Türkçe komut vererek şirket bilgilerini gören, kahvaltı siparişi veren, doktor randevusu alan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yerli ve milli yapay zekanın hayatın her alanına gireceğini vurguladı. Yaani Asistan yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ile buluşacak.

Turkcell tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Teknoloji Zirvesi, ilham verici konuşmalarıyla 10'uncu yılına özel muhteşem bir şova ev sahipliği yaptı. Bu yıl 'Sen Yap Diye' sloganıyla gerçekleştirilen ve yurt dışından gelen kalabalık bir basın mensubu grubunun takip ettiği Teknoloji Zirvesi'nde, Turkcell mühendislerinin uzun süredir üzerinde çalıştığı yerli ve milli yapay zekâ Yaani Sesli Asistan da dünyaya tanıtıldı.

Türkçe konuşan ve komutlara yanıt veren Yaani, yerli arama motorunun üst versiyonu olarak hizmet verecek. Yaani Asistan, Türkiye'nin datasının Türkiye'de kalması açısından da ayrı bir öneme sahip.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Teknoloji Zirvesi'nde yerli ve milli sesli uygulama Yaani Asistan'ı hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadı. Yaani Asistan uygulamasıyla yapay zeka şov yapan Erkan, tüm talimatları Türkçe verdi. Murat Erkan'ın sahnede gerçekleştirdiği canlı yerli yapay zekâ demosu sırasında yaşadığı heyecan izleyicilerden de coşkulu alkışlarla karşılık buldu.

Murat Erkan konuşması sırasında sahnede kurulan sistemle dijital servislerle ilgili anlık rapor sorgulamasından şehir hastanelerinden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişinden akıllı ev ürünü entegrasyonu ile kahve makinesini çalıştırmaya kadar birçok uygulamayı yapay zekâ ile öğrenen Yaani Asistan üzerinden konuklara uygulamalı olarak gösterdi.

Murat Erkan yerli ve milli yapay zekâ Yaani Asistan'la geçirdiği 10 dakikalık sürede, yerli yapay zekanın Türk insanının hayatına katacağı değeri de sergilemiş oldu. Erkan konuşmasında ise şunları söyledi: "Yaani Türkiye'nin ilk yerli arama motoru. Şu anda 10 milyona yakın kullanıcısı var. Yakın zamanda hem kurumların hem de bireylerin kullanabileceği yerli e-posta servisini de Yaani üzerinden sunmaya başlayacağız.

Yapay zekâ üzerinde çalışan Yaani Asistan da Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Konuşmanın yazıya, yazının konuşmaya dönüşmesi şeklinde yani çift yönlü çalışan müthiş bir yapay zekâ çalışması. Alfabenin tamamını öğretmiyoruz. Buradaki bir cümleyi alarak öğrenen bir algoritma. Öğrene öğrene Türkçeyi bizden daha iyi konuşur hale geliyor. Gördüğümüz gibi yapay zekâda önümüzde müthiş bir yol var. Bu yolculuğu hep birlikte yaşayalım."

Robotlar günün birinde dünyayı ele geçirir mi?

Robotlar günün birinde dünyayı ele geçirir mi?
iRobot firmasının kurucusu ve MIT profesörü Rodney Brooks

Turkcell'in 10'uncu kez düzenlediği Teknoloji Zirvesi'nin ana konuşmacısı, dünyada yapay zekâ denilince akla gelen ilk isimlerden, MIT Profesörü Rodney Brooks'tu. Brooks yapay zekânın hayatın her alanında yer alacağını ama filmlerdeki gibi dünyayı ele geçirmeyeceğini söyledi.

Zirvede, yapay zekanın geleceğiyle ilgili konuşan Brooks, dünyanın sayısallaşmadan dijitalleşmeye gittiği bir dönemde olduğunu belirterek, bu konuda 5G'nin önemine dikkat çekti. Brooks şunları söyledi: "Yapay zekanın gelişimi, örneklerle kendini geliştirebilen bir sistem olan derin öğrenme ile son yıllarda hızlandı ve hayatımızın her alanına girmeye başladı. Yakın gelecekte yapay zekayı tüm sektörlere entegre olmuş şekilde göreceğiz. Örneğin iklim değişikliği nedeniyle sistemi değişmek zorunda olan tarım sektöründe ve dünyada azalmaya başlayan genç nüfus nedeniyle yaşlılara bakacak kişilerin azalmasıyla, yapay zekanın insan bakımında dahi kullanıldığını görmeye başlayacağız."

Brooks yapay zekâ hakkında Hollywood filmlerinde görülen her şeyin birebir gerçekleşmeyeceğini de hatırlattı: "Yapay zekanın hayatımızın hemen her alanına girecek olması, bunun filmlerde gördüklerimize benzeyeceği anlamına gelmiyor. Robotlar filmlerdekiler gibi dünyayı ele geçirmeyecekler, hatta bize benzemeyecekler bile. Üzgünüm, ama uçan arabalar da söz konusu olmayacak. Son günlerin popüler konusu olan sürücüsüz araçlarla ilgili bile insanlar büyük beklentilere girerek heyecanlandılar. Pratikte tamamen sürücüsüz araçların kullanılması için tüm sistemin ve yolların değişmesi gerek. Dolayısıyla, evet olacak ama zaman alacak."

Dijital şovun ana konuşmacısı yapay zeka ve robotbilimin öncülerinden, dünyanın en büyük ev robotları üreticisi iRobot firmasının kurucusu ve MIT profesörü Rodney Brooks, herkesin merak ettiği sorulara yanıt verdi. Dünyanın sayısallaşmadan dijitalleşmeye gittiği bir dönemde olduğunu belireten Brooks da bu konuda 5G'nin önemine dikkat çekti: "Yapay zekanın gelişimi, örneklerle kendini geliştirebilen bir sistem olan derin öğrenme ile son yıllarda hızlandı ve hayatımızın her alanına girmeye başladı. Yakın gelecekte yapay zekayı tüm sektörlere entegre olmuş şekilde göreceğiz. Örneğin iklim değişikliği nedeniyle sistemi değişmek zorunda olan tarım sektöründe ve dünyada azalmaya başlayan genç nüfus nedeniyle yaşlılara bakacak kişilerin azalmasıyla, yapay zekanın insan bakımında dahi kullanıldığını görmeye başlayacağız."

Brooks yapay zeka hakkında Hollywood filmlerinde görülen her şeyin birebir gerçekleşmeyeceğini de hatırlattı: "Yapay zekanın hayatımızın hemen her alanına girecek olması, bunun filmlerde gördüklerimize benzeyeceği anlamına gelmiyor. Robotlar filmlerdekiler gibi dünyayı ele geçirmeyecekler, hatta bize benzemeyecekler bile. Üzgünüm, ama uçan arabalar da söz konusu olmayacak. Son günlerin popüler konusu olan sürücüsüz araçlarla ilgili bile insanlar büyük beklentilere girerek heyecanlandılar. Pratikte tamamen sürücüsüz araçların kullanılması için tüm sistemin ve yolların değişmesi gerek. Dolayısıyla, evet olacak ama zaman alacak."

Okuyucu Yorumları