Geçtiğimiz Kasım ayında Paris'teki bir konser salonunda gerçekleşen katliamda hayatını kaybeden bir öğrencinin babası teknoloji devlerine dava açtı. Facebook, Twitter ve Google'ın muhatap olduğu davanın nedeni ise söz konusu platformların sosyal medyada IŞİD propogandası yapılmasına olanak tanıdığının iddia edilmesi.
Paris'teki saldırıda ölen 130 kişiden biri olan Nohemi Gonzalez'in babası Reynaldo Gonzalez, davayı Kuzey Kaliforniya'daki ABD Bölge Mahkemesi'nde açtı. Davada spesifik olarak üç teknoloji firması şu ifadelerle suçlanıyor: "Terörist grup IŞİD'in aşırılıkçı propogandalarını yaymak, para kaynağı sağlamak ve yeni üyeler çekmek için kendi sosyal ağlarını bir araç olarak kullanmasına bilerek izin vermek."
İnternet bağlantısı olan her kullanıcıya açık olan sosyal medya sitelerinin aslında terörist grupların da kendi fikirlerini yaymak ve kendilerine yandaş toplamak için oldukça değerli bir kaynak olabildiği bir gerçek.
Diğer yandan bütün bu firmaların da nefret söylemlerine karşı son derece sıkı kuralları uygulamaya koyduğu ve bu tür mesajları ve ilgili hesapları anında kaldırıp deaktive ettikleri de biliniyor. Bununla birlikte sosyal ağların yapısı gereği kapatılan bir hesabın ardından bir yenisinin açmak oldukça kolay ve hızlı bir işlem olduğu için yetkililerin bu gibi hesapları etkili bir biçimde izlemesi oldukça zorlaşabiliyor.