Teknoloji devi, YouTube ve Netflix videolarını izinsiz olarak mı kullanıyor?

Yapay zeka geliştiren şirketler için en büyük açmazlardan biri, milyonlarca farklı video içeriğe erişerek yapay zeka algoritmasını eğitmek. Ancak bu videoların sahiplerine de tek kuruş ödemek istemiyorlar. Bunun son örneği, Nvidia...

Teknoloji devi, YouTube ve Netflix videolarını izinsiz olarak mı kullanıyor?

Yapay zeka geliştiren şirketler, bu algoritmaları eğitmek için, uygun videolar bulup yapay zekaya "izletmek" durumundalar. Ancak bu videoları YouTube veya Netflix gibi kanallardan indirmek için, video sahiplerine ve platforma telif hakkı ödemesi yapmak gibi bir etik kural da var.

Fakat Nvidia'nın şirket içinde yayınladığı bir mesajda, bu telif hakkı meselesini pek umursamadığı görülüyor. Şirketin yapay zeka geliştiren ekibine gönderdiği mesajda, üzerinde çalıştıkları projelerdeki yapay zeka algoritmalarını eğitmek için YouTube ve Netflix gibi kaynaklardan uygun videolar bulup indirmelerini istediği söyleniyor.

Ancak Nvidia da bu kararını saklamıyor. Şirket medyaya yaptığı açıklamada, bu hareketin açık kaynaklardan "bilgi edinme hakkına" uygun olduğunu savunuyor. Şirket, bu videoların halka açık bilgi kaynakları olduğunu ve onları izleyerek bilgi edinmenin yasa dışı olmadığını dile getiriyor.

Öte yandan, tartışmanın karşı tarafında olanlar, bu videoların telifli içerikler olduğunu ve onları kullanarak başka bir ürün oluşturmanın telif hakkı doğurduğunu savunuyorlar.

Tarihi kim yazacak?

Bu tartışma aslında sadece Nvidia'ya özel bir durum değil. Diğer tüm yapay zeka geliştiren şirketler aynı tartışmaların içindeler. Hatta Google'ın kendi yapay zekası Gemini'ı geliştirirken, kendi video servisi YouTube'daki videoları kullanmasının, bu videoların sahipleri için telif hakkı doğurduğuna dair de çok yaman bir tartışma var.

Tartışmanın bir de "ahlaki" boyutu var ki, insanoğlunun yeni yüzyıldaki dijital asistanı olacak yapay zeka servislerinin, aslında onları eğittiğimiz içeriklerdeki bilgiyi kopyalamasının, insanlığın geleceğine aktardığımız bilginin sosyal medyadaki kontrolsüz videolardan alınmış olması gibi bir sorun ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, eskiden tarihi savaşları kazananlar yazarken, gelecekte tarihi YouTube'daki clickbait'çi dolandırıcılar veya Twitter'daki troller yazmış olacak. Durum vahim...