Artık kafamıza bir şey takıldığında gerek cep telefonundan gerekse bilgisayarlardan kolayca arama motorlarına girip cevap bulabiliyoruz. Oldukça rahat ve teknolojinin getirdiği bir nimet olarak tanımlanan bu uygulama, insan beynini nasıl etkiliyor? İşte Columbia Üniversitesi'nden Asistan Profesör Betsy Sparrow bu sorunun cevabını araştırdı.
Sparrow, Harvard ve Winconsin Üniversitesi'ndeki çalışma arkadaşlarıyla bazı deneyler yaptı. İlk deneyde katılımcılara "bir devekuşunun gözü beyninden büyüktür" gibi bilgi yazıları yazdırıldı. Katılımcılardan bazılarına bu bilginin bilgisayarda saklanılacağı söylenirken bazılarına bilginin silineceği söylendi. Sonuç olarak bilgilerin silineceği söylenen katılımcılar yazılanları daha iyi hatırladı.
Daha sonraki deneyi ise araştırmacılar şu şekilde anlatıyor; "Örneğin, bayraklarında tek renk olan ülkeler hangileri sorusu sorulduğunda, doğrudan bayrakları mı düşünüyoruz yoksa hemen internete girip aramayı mı düşünüyoruz?" Bu şekilde bilgileri ve bilgisayarda saklanana beş dosyanın isimleri sorulduğunda, katılımcıların dosya isimlerini daha kolay hatırlamaları araştırmacıları şaşırttı.
Dr. Sparrow durumu şu şekilde açıklıyor; "Beyzbol seyretmeye bayılıyorum. Ama eşim tüm beyzbol kurallarını biliyor ve bir şey bilmek istersem ona soruyorum yani hatırlama gereksinimim olmuyor. İnsan hafızası, yeni iletişim teknolojisine adapte oluyor."