Tek bir kod satırıyla gelen 40 katlık performans artışı

Intel, tek bir kod satırı sayesinde Linux performansının yaklaşık %4.000, başka bir deyişle 40 kat arttığını ortaya çıkarttı.

Tek bir kod satırıyla gelen 40 katlık performans artışı

Teknolojilik ilerlemeler çok büyük oranda ya performansın artırılması ya da verimliliğin iyileştirilmesi ile yaşanır. Bu tür iyileştirmelerin tamamının kullanıcılar tarafından memnuniyetle karşılandığı da kesin.

Kısa bir süre önce bir Intel çekirdek test botu, Linux çekirdeğinde tek bir satır kod işlemesinde muazzam bir performans iyileştirmesi elde edildiğini tespit etti. 1 bayt bellek tahsisi (malloc1) sırasında “ölçeklenebilir mi” ölçekleme testinde %3.889, yani neredeyse 40 kat daha hızlı bir verim görüldü. Test, toplamda 224 iş parçacığı için 4 soketli bir Intel Xeon Platinum 8380H (Cooper Lake) yatağında yapıldı.

Ayrıca, stress-ng testi sırasında da Sapphire Rapids Xeon Platinum 8480+ üzerinde "önemli bir etki" görüldü. stress-ng, temel olarak saniye başına sahte işlemlere dayanan bir stres testi.

Bu verim artışının görüldüğü kod işlemesi, Transparent Hugepages (THP) ve Page Middle Directory (PMD) kullanılarak yapılan verimli bellek yönetimi (mm) ve bellek eşleme (mmap) teknikleriyle ilgiliydi.

Ancak burada görülen muazzam iyileştirmenin sadece sentetik bir test vakasında olduğunu ve dolayısıyla gerçek dünyadaki iş yüklerinin bu kadar büyük kazanımlar görmesinin pek mümkün olmadığını hatırlatmakta fayda var. Ayrıca bu iyileştirmeler, tek başlarına büyük bir etki yaratıyor olsa da büyük ölçekte bakıldığında verimlilikte bazı gerilemeler olabiliyor ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda da bu gerilemelerin onarılması planlanıyor.

Yine de, bu iyileştirmenin küçük bir kısmının bile korunması büyük bir avantaj sağlayacaktır.