Akıllı telefonların yükselişi, sonunda yıllardır liderlik koltuğunda oturan Windows'u da yerinden etti. Bu tarihi anın sorumlusu, elbette Google'ın mobil platformu Android.
Microsoft'un işletim sistemi, 1980'lerden bu yana dünya çapındaki işletim sistemlerinde ilk sırada geliyordu. Ancak StatCounter'ın son verileri, Android'in Mart ayında ilk kez Windows'un tacını elinden aldığını söylüyor (PC'ler, tabletler ve telefonlar arasında). Siteye göre Android, şu an tüm cihazların yüzde 37,93'ünde bulunurken Windows, çok küçük bir farkla, yüzde 37,91 ile ikinci sıraya düşmüş görünüyor. Aradaki fark çok az, ancak bu fark bize bir kilometre taşına ulaşıldığını söylüyor. Android'in ulaştığı bu kullanım oranı, işletim sisteminin 5 sene önce yüzde 2,4'lerde olduğunu düşündüğümüzde özellikle etkileyici.
Tüm bunlar aslında şaşırtıcı değil çünkü akıllı telefon kullanımı, son on senede inanılmaz derecede arttı ve birçok kullanıcı, web'de telefonlarıyla dolaşmaya başladı. Bu sırada masaüstü PC'lerin satışları ise ciddi düşüşler yaşadı.
Android ve Windows'un ardından gelen platformlara baktığımızda ise üçüncü sırada yüzde 13,09 ile iOS'u, dördüncü sırada yüzde 5,17 ile OS X'i (macOS) görüyoruz.
Elbette rakamları sadece masaüstüyle sınırlandırır isek, Windows'un çok büyük bir etkisinin olduğunu, işletim sisteminin geçen ay yüzde 84'lük bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Ancak mobildeki durumun Microsoft'u endişelendireceğinden şüphe yok. StatCounter'a göre Windows'lu telefonların oranı, Satya Nadella'nın "önce mobil" anlayışına rağmen, şu an dünya çapında yüzde 1'den ibaret.