Tarayıcı hızı nelere bağlı?

Internet Explorer 9'un, hızda Chrome'u bile geçtiği alanlar var. İşte Microsoft'un hız kriteleri...

Tarayıcı hızı nelere bağlı?

İnternet tarayıcılar arasındaki yarışın 3 farklı kulvarı var: Hız, güvenlik ve yeni standartlara sunulan destek. Bir de pek anılmayan ama eski IE sürümlerinin ölmesini engelleyen geriye dönük uyumluluk söz konusu ama bu haberde esas mesele hız.

Microsoft'tan kıdemli ürün yöneticisi Pete LePage, Microsoft TechEd etkinliğinde bir tarayıcının hızının JavaScript performansından ibaret olmadığını hatırlattı.

IE9, 500 ms ile 3800 ms değerindeki IE8'e toz yutturuyor ve Firefox 3.6 sürümünü bile geride bırakıyor. Buna karşın Microsoft'un JavaScript hızı kadar önemli şeyler olduğunu hatırlatması dikkat çekiciydi.

Chrome'a da fark attı

JavaScript hızının Excel Web uygulamaları üzerindeki etkisinin yüzde 10'dan az olduğunu, haber sitelerindeki etkisinin ise yüzde 20 ila yüzde 35 arasında olduğunu belirten LePage, geri kalan performans etkenlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle render yani sayfa çizim hızı üzerinde duran ve Internet Explorer 9'un donanım hızlandırma ile Chrome'a da güldüğünü gösteren LePage, IE9'da 60 FPS, Chrome ile 5 FPS ile gösterilen sayfa animasyonlarını sergiledi.

CSS, HTML, kod derleme gibi özelliklere de dikkat ettiklerini ve şu ana kadar belirlenen HTML5 standartlarını dahil etmek için çalıştıklarını belirten LePage, ne yazık ki final sürümün çıkış tarihini açıklamadı.

Okuyucu Yorumları