Birkaç gün önce Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun yaptığı "internetten alış verişi tavsiye etmiyoruz" açıklamasına Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği'nden (ETİD) cevap geldi. Türkiye'nin önde gelen e-ticaret firmalarının bir araya gelerek kurduğu Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Kaan Dönmez, Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi'nin internetten alışverişle ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin; "İnternetten alışveriş yapmayın demek tüketicilerin lehine bir yaklaşım değildir ve tüketicileri korumak anlamına gelmez. Çok açık bir şekilde söyleyebilirim; e-ticarette güvenlik sorunu yok. Artık online alışverişte güvenlik korkusunu bir yana bırakarak, online alışverişin nimetlerinden faydalanma zamanıdır" dedi.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Kaan Dönmez, Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi'nin basına yansıyan son açıklamasının ETİD'de üzüntü yarattığını ifade etti. Türkiye'de her geçen gün daha da kurumsallaşan bir sektör olan e-ticaret'e karşı önyargı oluşmaması adına bu açıklamayı yapma kararı aldıklarını vurgulayan Dönmez, şunları söyledi: "Bugüne kadar online alışveriş yapmamış vatandaşlarımız, internetten alışveriş yapmanın sakıncalı durumlar doğurabileceği algısına kapılabilirler. Oysa ki, internetten alışveriş tüketiciye zaman kazandırırken, mal ve hizmetlerin fiyat kontrolünü ve istikrarını sağlar. Bunun yanı sıra, tüketiciye bol çeşit sunarak, kendi ihtiyacı olan ürünü bulmasında sonsuz fayda sağlar. Internet alışverişi, günümüzde artık bir tercih değil ihtiyaçtır. İnternetten alışverişi sınırlamak ve sektöre girecek firmalara engel oluşturmak orta ve uzun vadede rekabeti azaltacağından sonunda yine tüketicinin aleyhine sonuçlanacak bir tekel oluşturabilir."
Online alışverişin nimetlerinden faydalanma zamanı
Kaan Dönmez sözlerine şöyle devam etti: "Çok açık bir şekilde söyleyebilirim; e-ticarette güvenlik sorunu yok, aksi durumda milyar dolar ciro yapılması zaten mümkün olamazdı. E-ticarete perakendenin dışında online bankacılık, e-devlet gibi hizmetler de girer. Bu tip hizmetleri dünya genelinde milyonlarca insan sorunsuz kullanıyor. Tam bir güvenlik sağlayacak yazılım, donanım ve danışmanlık hizmetleri herkesin erişebileceği fiyatlar seviyesine geldi. Güvenlik ile ilgili harcamaları artık maliyet olarak değil sektöre ve işe yapılan yatırım olarak algılıyoruz.
Diğer taraftan, elbette bir ödeme ekranı olan her siteden alışveriş yapmak doğru bir yaklaşım değil; alışveriş yapmadan önce mutlaka ilgili bankanın internet sitesinde bu şirketin işlem yapmaya yetkili olduğundan emin olunmalıdır. Alışveriş yaparken ve önemli bilgileri girerken sayfanın bir sertifika ile korunduğundan emin olunmalı ve sertifika üzerine tıklayarak firma ile ilgili bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir. Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sektör üzerinde yürüttüğü bir denetim mekanizması da mevcut. Artık online alışverişte güvenlik korkusunu bir yana bırakarak, online alışverişin nimetlerinden faydalanma zamanıdır."
Dönmez, ETİD'in; online alışveriş, internet bankacılığı ve benzer alanlarda gerçekleştirilen işlemler sonucunda binlerce insana iş imkanının sağlandığı e-ticaret sektörünü büyütmek, standartları oturtmak ve Türk halkını bilinçlendirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.