Symbian: Linux mobil telefonlara uymaz!

Symbian'dan Linux severleri kızdıracak açıklama: Linux mobil telefonlara uymaz!

Symbian'dan Linux'a taş!

Geçtiğimiz günlerde Symbian'dan yapılan açıklamada, pazar payı yavaş da olsa büyümeye başlayan açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux'un mobil telefonlar için uygun olmadığını savunuldu.

Linux'un mobil telefonlar için uygun olduğuna dair ortada birçok yanlış bilginin bulunduğunu dile getiren Symbian'ın Kuzey Amerika yetkilisi Jerry Panagrossi, San Francisco'da gerçekleştirilen GigaOM:Mobilize konferansında sektörün önde gelenleriyle bir araya geldi.

"PC'lerde kullanılan Linux ile ilgili kayda değer büyük bir gelişme var." diyen Panagrossi, mobil telefonlar söz konusu olduğunda Linux için aynı şeyi söylemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Mobil telefonların kaynak sınırlamalarının bulunduğunu dile getiren Panagrossi, buna örnek olarak da mobil telefonlarda bulunan hesaplama kapasitesi sınırlaması, kaynak ve hafıza yönetimi ve güç yönetimi gibi sınırlamaları gösterdi.

Yakında Symbian'ın Nokia'nın kontrolüne geçeceğini söyleyen Panagrossi, mobil telefonların Linux'a uyarlanmasını doğru bulmadığını, telefon üreticilerinin bu konuda yanlış tutum takındıklarını dile getirdi.

LiMO kuruluşunun başında yer alan Morgan Gillis ise Panagrossi'nin aksine başka bir noktaya dikkat çekiyor: "Asıl soru yazılım geliştiricilerine ulaşmakla ilgili. Linux son derece yaygın bir teknoloji ve dünya genelinde neredeyse 5 milyon aktif geliştiricisi bulunuyor. Symbian'ın durumunda ise, bundan böyle geliştiricilerin hemen hepsi Nokia'nın eteğinin altında olacak. İkisi aynı şey değil."

Okuyucu Yorumları