Şarap şişelerinin altı neden çukurdur? Bu çukur diğer şişelerde neden yok?

Pek çok şarap şişesinin altında büyükçe bir çukur olduğu mutlaka dikketinizi çekmiştir. Peki, şarap şişelerinin altı neden çukurdur? Bu çukur gerçekten bir işe yarıyor mu, yoksa sadece bir süs mü?

Bazı şişeleri altı neden çukurdur?

Bir şarap şişesini ters çevirdiğinizde, tabanında büyük bir çukur olduğunu fark edeceksiniz. Bu, neredeyse sadece şarap şişelerinde bulunan, ancak diğer şişelerde nadiren görülen tuhaf bir özellik. Peki ama şarap şişelerindeki bu çukur neden var?

Şarap şişelerinin diplerindeki girintiler çağlar boyunca farklı işlevlere hizmet etti, ancak günümüzde bu girintilerin pis tortuların toplanmasına yardımcı olduğu düşünülüyor. Buna ek olarak, şişelerin elle yapıldığı dönemde şişenin yapısal bütünlüğünü de koruyordu. Günümüzde şişeler makineler tarafından yapılıyor ve çok daha sağlam cam kullanılıyor, bu nedenle aslında bu çukurlar artık gerekli değil.

Çoğu uzman, bu çukurun şarap yıllandıkça tortunun toplanmasına yardımcı olduğu ve döküldüğünde kadehinize gelme olasılığını azalttığı için kaldığını iddia ediyor. Ancak bu konuda yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Bazı insanlar bu çukurun şarabın kalitesini gösterdiğine inanıyor; varsa kaliteli bir içki olduğunu, düz dip ise yemek pişirmek ya da istenmeyen misafirler için saklanması gerektiğini iddia ediyor. Ancak bu tam olarak doğru değil.

Sommelier ve Waitrose Şarap Uzmanı Stéphane Sanchez, “Şarap şişesinin dibindeki çukur, üreticinin tercihine bağlıdır ve şarabın kalitesi üzerinde hiçbir etkisi yoktur" diyor.

Kısacası genel kanı, bu çukurun geçmişten gelen bir gelenek haline geldiği yönünde...