Sürücünün bakışlarını takip eden farlar geliyor

Otomobil farlarında son yıllarda gördüğümüz en önemli yenilik, Ford’un yayınlanan yeni patentinde gizli olabilir.

Sürücünün bakışlarını takip eden farlar geliyor

Ford, hız yapan sürücüleri polise ihbar eden yeni sisteminin yanı sıra, sürücünün bakışlarını takip eden çılgın bir araba far sistemi üzerinde de çalışıyor olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir patente göre, Ford’un yeni far teknolojisi, göz takip teknolojisini kullanarak far ışığının yönünü sürücünün baktığı yöne göre ayarlıyor.

Ford, bu gelişmiş farların, sürücünün görüşünü takip ederek, far ışığının doğrudan görüş alanında olmayan potansiyel engelleri ve savunmasız yol kullanıcılarını aydınlatabileceğini belirtiyor. Auto123’ün haberine göre Ford, göz ve baş takip sistemini aracın mevcut nesne algılama teknolojisi ile entegre etmeyi planlıyor. Bu teknoloji, genellikle video yayınlarını ve radar kullanarak engelleri tespit ediyor. İki sistem birlikte çalıştığında, farların sürücünün tehlikeli bir şey fark ettiği alanları aydınlatmasını ve potansiyel riskleri daha kolay takip etmesini sağlayacak.

Bu sadece bir patent başvurusu olduğu için şu anda uygulanma durumu belirsiz olsa da, far teknolojisindeki önemli bir ilerlemeyi gösteriyor. Son yıllarda yapılan yeniliklerden biri, karşıdan gelen trafiği kör etmeden uzun farları açık tutabilen matris LED far sistemleri. Bu modern farlar, ABD’de 1967 tarihli bir kural değişikliğinden sonra yasallaştırıldı.

Direksiyon hareketine göre ayarlanan ön aydınlatma sistemleri uzun zamandır kullanılıyor, ancak göz takip teknolojisi bazı üreticiler tarafından bir sonraki adım olarak görülüyor. General Motors, Vauxhall ve Opel markalarının da benzer bir sistem üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Ancak, sürücünün hızlı göz hareketleri nedeniyle veri işleme ve far aktüatörleri ile ilgili sorunlar yaşadıkları söyleniyor. Ford’un ise tepki süresini biraz geciktirmek için bir algoritma kullanması, düzgün far hareketleri elde edilmesini sağlıyor.

Hem Ford hem de GM’in teknolojileri hala test aşamasında ve üretim için net bir zaman çizelgesi bulunmuyor. Yine de bu gelişmeler, far teknolojisinin daha akıllı ve uyumlu sistemler yönünde ilerlediğini gösteriyor.