Su ve Toza Karşı Koruma Sağlayan IP68 Sertifikası Nedir ve Hangi Akıllı Telefonlarda Bulunuyor?

Zorlu kış koşullarının giderek kendini daha fazla göstermeye başladığı ve yağmurun hayatımızı zorlaştırdığı şu günlerde suya ve toza dayanıklılığı IP68 sertifikası ile belgelenmiş telefonlar kullanmak hayat kurtarabiliyor. Peki IP68 sertifikası tam olarak nedir? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar.

Su ve Toza Karşı Koruma Sağlayan IP68 Sertifikası Nedir ve Hangi Akıllı Telefonlarda Bulunuyor?

Ocak ayı ile birlikte kış kendini daha yoğun hissettirmeye başladı. Dolayısıyla soğuk hava koşullarında açık alanlarda kullanım, gündelik hayatımızın vazgeçilmezi olan cep telefonları için zaman zaman tehlike oluşturabiliyor. Yağmurlu veya karlı havada açık havada telefonla konuşurken, fotoğraf veya video çekerken batarya ve hoparlör girişlerinden girebilecek su damlacıklarının telefona zarar verme ihtimali kullanıcıları korkutabiliyor. Bu nedenle telefon satın alırken cihazın suya dayanıklılığını kanıtlayan IP68 gibi sertifikalara sahip akıllı telefonlar, tercih edilebilecek en mantıklı seçimler arasında yer alıyor. Peki IP68 sertifikası tam olarak nedir ve ne işe yarar?

IP Code (IP Kodu)’un açılımı ‘international protection code (uluslararası koruma kodu)’ ya da ‘ingress protection code (giriş koruma kodu)’ olarak geçiyor. Açılımlarından da anlaşılacağı üzere IP koruma sınıfı elektrikle çalışan aletlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirlemek için Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilmiş uluslararası bir standart. Bu nedenle güvenli çalışma şartlarını belirtmek için elektrikli ürünlere IP kodu verilmesi gerekiyor; özellikle de güvenlik kameraları ve telefonlara.

IP68 sertifikası ise cihazın toza ve suya karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren bir belge. IP68 sertifikasındaki “6” rakamı cihazın kum ve kir dahil küçük toz parçacıklarına dayanabileceğini; “8” rakamı da doğrudan suya düşse bile, suyun derinliği 1,5 metreyi aşmadığı sürece telefonun 30 dakika boyunca hiçbir zarar görmeden çalışabilecek dayanıklılığa sahip olduğunu gösteriyor. Böylece zorlu hava şartlarında, yoğun yağmur ya da kar altında kalmanız halinde bile, iletişimi telefonunuza bir zarar gelmesinden endişe duymaksızın güvenle kullanabilmek mümkün oluyor.

Şimdi piyasada IP sertifikasına sahip birçok seçenek mevcut olduğundan seçim yapmak zor olabiliyor. İşte bu yüzden sizin için tercih edilebilecek birkaç modeli sizin için sıraladık.

1. vivo V29 5G

vivo'nun orta segmentte konumlandırdığı V29 5G modeli tüketicilere suya ve toza dayanıklılığı IP68 sertifikasıyla belgelemiş nispeten yeni sayabileceğimiz bir alternatif. vivo, V29 5G'nin 50 MP OIS Ultra Algılama Kamerası'nın yoğun yağmur altında ıslanma, kar suyuna maruz kalma veya suya düşme gibi durumlarda hiçbir zarar görmeden kullanılabileceğini iddia ediyor. Hatta hatırlarsanız vivo V29 5G ile birlikte havuza girmiş ve ne kadar dayanıklı olduğunu da birinci elden deneyimlemiştik.

2. iPhone 15 Serisi

Apple'ın en güncel olan iPhone 15 serisi, beklendiği gibi IP68 derecesiyle sertifikalandırılmış durumda. Serideki tüm modeller, 6 metre derinlikte yarım saat boyunca suya karşı dayanabiliyor.

3. Huawei P60 Pro

Huawei'nin amiral gemisi statüsündeki P60 Pro modeli de aynı şekilde IP68 ile derecelendirilmiş durumda. P60 Pro, Snapdragon 8+ Gen 1 işlemcisi ve 12 GB RAM'i ile dikkat çeken modeller arasında.

4. vivo x100 Pro

Sıradaki modelimiz ise vivo'nun amiral gemisi konumundaki vivo X100 Pro. Yakın zamanda incelediğimiz ve çok beğendiğimiz IP68 sertifikasına sahip vivo x100 Pro, ne yazık ki ülkemizde satışa sunulmayacak. Ancak telefon, kullandığı MediaTek Dimensity 9300 ile performans konusunda Snapdragon işlemcileri geride bırakırken, 50 MP'lik üçlü kamera kurulumuyla bir amiral gemisine yakışır düzeyde oldukça güzel fotoğraflar çekebiliyor.

5. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung S23 serisinin tanıtılmasına günler kalsa da şimdilik şirketin en üst düzey koruma sağlayan modeli S22 Ultra modeli. Ayrıca yalnızca Galaxy S22 Ultra değil, serideki S22 ve S22 Plus modelleri de 1,5 metre derinlikte 30 dakika boyunca suya dayanabiliyor.