Hayvanlar aleminde, neredeyse mucizevi görünen olaylara sıklıkla tanık oluyoruz: Brezilya boalarının çiftleşmeden doğum yapması, gökyüzünden yağan balıklar ve hatta bir çamaşır makinesinde 100 dakikalık döngüden sağ çıkan bir gelincik... Bu hayvanların arasında, görünüşte mucizevi bir şekilde su üzerinde yürüyor gibi görünen jakana kuşları veya "İsa kuşları" olarak bilinen bir grup kuş da var.
Jakanalar, Asya, Afrika, Avustralya ve Amerika'nın tropikal bölgelerinde bulunur. Bataklıklar, sazlıklar, göller ve lagünler gibi su dolu bölgelerde yaşarlar ve günlük yaşamlarını sürdürürken suyun üzerinde zahmetsizce yürüyormuş gibi görünürler. Ancak aslında burada mucizevi bir olay yoktur; sadece fizik kuralları ve su bitkilerine olan yatkınlıkları söz konusudur.
Jakanalar, üzerinde genellikle ince bir su tabakası bulunan nilüfer yaprakları ve diğer yüzen su bitkilerinin üzerinde yürür ve kuşların su üzerinde yürüdüğü yanılsamasını yaratır. Bu eşsiz yetenek aynı zamanda onlara "zambak paçaları" lakabını da kazandırıyor.
Ancak nilüfer yaprakları arasında zıplamayı denediklerinde hızla su altında kalan insanlardan farklı olarak jakanalar olağanüstü uzun ayak parmakları sayesinde suyun üstünde kalmayı başarırlar. Bu ayak parmakları ağırlıklarını bitki örtüsüne dağıtarak batmalarını önler.
Jakanalar doğuştan itibaren etkileyici derecede büyük ayaklara sahiptir ve bu da civcivler gibi hem sevimli hem de sırık gibi görünümleriyle biraz ürkütücü görünmelerini sağlar. Ancak genç jakanaların yaşamı tehlikelerden de uzak değildir. Bastıkları sular, onları kolay av olarak gören birçok yırtıcı hayvana ev sahipliği yapıyor.