Eski sabit diskinizi satacaksanız ya da atmayı planlıyorsanız, içindeki verileri güvenli şekilde silmeniz veya yok etmeniz gerekebilir. Ancak bu konuda mekanik sabit disk ile SSD arasındaki önemli farkları biliyor musunuz?
Backblaze'in yayınladığı blog gönderisinde, bir sabit diski yok etmek için kullandığınız tekniklerin bir SSD'yi formatlamak ya da yok etmek konusunda işe yaramayacağını açıkladı. Örneğin bir HDD'yi büyük bir mıknatısa yaklaştırmak içindeki verilerin tamamen yok olmasına sebep olacaktır; ancak bu teknik SSD'lere hiç zarar vermiyor.
Benzer şekilde, bir HDD'nin disklerine delikler açmak cihazı işe yaramaz hale getirirken, bir SSD bu tekniğe karşı da oldukça dayanıklı. Sebebi ise SSD'lerin verileri ayrı çiplerde sakladığı için matkapla bir kaç delik açmak, verilerin sadece bazı kısımlarını okunmaz hale getirecektir.
En son çözüm olarak, SSD'yi formatlayıp içini işe yaramaz verilerle doldurmak akla geliyor. Ancak bu teknik HDD'lerde işe yarasa da, Backblaze'in gözlemlerine göre SSD'leri tam olarak güvenli şekilde temizlemenizi sağlamıyor. Apple bile 'güvenli temizlik' özelliğini SSD'ler için işe yaramadığından dolayı kaldırdı.
Şifrele, ardından formatla
Bir SSD'yi güvenli şekilde temizlemenin en iyi yolu, Backblaze'e göre verileri ilk önce şifrelemekten geçiyor. Yani ilk önce, Mac için FileVault ya da Windows için BitLocker kullanarak SSD'yi şifreleyin, ardından formatlayın.
Bu sayede SSD'nizi sattığınız kişi ya da attığınız yerden bulan kötü niyetli insanlar, şifre anahtarı olmadan verilerinize asla ulaşamaz.
Eğer bu önlem bile yeterli gelmiyorsa, ekstra bir katman daha güvenlik ekleyebilirsiniz. SSD'yi şifreleyin, formatlayın, sonra tekrar şifreleyin ve tekrar formatlayın.