SSD fiyatları nihayet düşmeye mi başlıyor?

Daha fazla ve daha hızlı depolama çözümleri arayanlar için güzel bir haber var: SSD fiyatlarındaki büyük düşüş için vakit gelmiş olabilir.

SSD fiyatları nihayet düşmeye mi başlıyor?

SSD fiyatları 2023'in ilk yarısında ciddi bir düşüş göstermişti. Ama ikinci yarıda yeniden yükselmeye başlayan fiyatlar, SSD'leri tekrar yüksek fiyatlı donanımlar arasına soktu.

Bunun nedeni, artık piyasada daha az sayıda SSD bulunması ve büyük NAND flash bellek üreticilerinin üretimlerini kısmaya karar vermesiydi. Yani arz fazlası yüzünden üretim kısıldı ve fiyatlar yeniden yükselmeye başladı.

Ancak Güney Kore'den gelen bir haber şimdi işlerin değişeceğini gösteriyor. Buna göre en büyük dört NAND flash bellek üreticisi, yani Samsung, SK Hynix, Kioxia ve Western Digital firmaları, fabrikalarındaki üretimi artırmaya başladı.

2023 yılında Samsung ve SK Hynix'in NAND bellek üretimi, kapasitesinin yüzde 20'sine kadar düşmüştü. Western Digital ise 2023 sonunda NAND bellek fabrikasının üretimini tam kapasitesinin yüzde 50'sinin de altına indirmişti. Şimdi bu atıl kalmış kapasitelerde üretimin arttığı haberleri geliyor. Bu da SSD fiyatlarının ineceğinin habercisi olarak kabul edilebilir.

Üreticilerin 2024 sonuna kadar üretim kapasitelerini %90'lara kadar çıkarmaları bekleniyor.

Elon Musk bu denklemin neresinde?

Tabi, bu yeni üretilen SSD'lere, yapay zeka sunucuları için depolama donanımları satın almak için sağa sola koşturan Elon Musk gibi yapay zeka geliştiricileri veya otomobil üreticileri talip olursa işler tersine dönebilir. Ancak şimdilik bu konuda bir veri yok.