Facebook'un 750 milyon kullanıcısı olduğu söyleniyor. Verilen resmi rakamlar böyleyken, bu devasa dünya içerisinde kötü niyetli veya "reklam" niyetli kişilerin olması çok olası. Rahatsızlık verebilecek bu durum ise Facebook tarafından engellenmeye çalışılıyor.
İşte tam da bu noktada devreye Facebook Bağışıklık Sistemi giriyor. Bu sistem karmaşık ve kompleks bir spam filtresi ve 30 spam avcısından oluşuyor. Görevleri herkesin girdiği mesajları, yorumları, resimleri kısacası her şeyi incelemek. Her şeyi ama her şeyi.. Bir düşünün.. Tek başınıza ne kadar bilgi girişi yapıyorsunuz.. Bunu 750 milyon kişiyle çarpın. 30 insan ve bir filtre için çok fazla olabilir bu görev ama onlar işlerini başarıyla yerine getiriyorlar zira ortaya çıkan rakamlar yeterince etkileyici. Girilen bilgilerin yalnızca 4%'ü spam olarak kayıtlara geçiyor ve sadece kullanıcıların 1%'i bu durumdan etkileniyor. Günlük incelenen girdi sayısı ise 250 milyar.
Örneğin bir mesajda "viagra" dediniz ya da son zamanların klasik spam cümlesi "bedava iPhone" dendi. Sistem direkt devreye giriyor ve gerekli incelemeyi yapıyor. Ya da çok fazla "arkadaşlık teklifine red cevabı alanlar", bu incelemeye takılıyor zira bu muhtemelen bir spam yayma robotu tarafından oluşturulmuş sahte bir profil.
Siz de görmüşsünüzdür "Şu linki tıklayın ve profilinize kimler bakmış, resimlerinizi kim öpmüş, sizi kim engellemiş görün" tarzı mesajları. Sonrasında gelecek şu iletiyi de artık hatırlarsınız: "Hesabım hacklendi, lütfen benden gelen iletileri tıklamayın, yazılara aldırmayın". Unutmayın, filtreler ve korumalar ne kadar iyi olursa olsun bizim de uyanık ve tetikte olmamız lazım.