SpaceX'in Falcon 9 motoru arızalandı, Starlink uyduları yanlış yörüngeye gönderildi

SpaceX, Falcon 9 roketinde meydana gelen bir motor arızası sonucunda alçak yörüngede mahsur kalan Starlink uydularını kurtarmak için çalışıyor.

SpaceX'in Falcon 9 motoru arızalandı, Starlink uyduları yanlış yörüngeye gönderildi

11 Temmuz Perşembe günü Kaliforniya'dan yörüngeye bir dizi Starlink internet uydusu daha fırlatıldı. Genellikle bu tür fırlatmalar sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. SpaceX'in Falcon 9 programı, binlerce uyduyu güvenilir bir şekilde yörüngeye taşıyan başarılı fırlatmalarla ünlüdür.

Ancak bu sefer Falcon 9'un ikinci aşamasında kullanılan motor beklenmedik bir arıza yaşadı. Bu durum, roketin yörünge yükseltme manevrası sırasında meydana geldi ve Starlink uydularının yanlış bir yörüngeye yerleştirilmesine yol açtı.

Anormal Buz Birikimi Gözlendi

Falcon 9 roketi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ndeki 4E rampasından TSİ 22:35'te fırlatıldı. Starlink fırlatmaları, ikinci aşamadaki Merlin motorunun iki kez ateşlenmesini gerektirir. İlk ateşleme başarıyla gerçekleşti, ancak ikinci ateşleme sırasında canlı yayında anormal buz birikimi gözlendi.

SpaceX CEO'su Elon Musk, durumu sosyal medya platformu X'te "RUD" olarak tanımladı, yani "Hızlı plansız söküm." Bu terim genellikle bir patlamadan sonra kullanılır.

Musk ayrıca, "Perigee'yi yükseltmek için üst aşama yeniden başlatması, şu anda bilinmeyen nedenlerle bir motor RUD'sine neden oldu. Ekip, temel nedeni anlamak için bu gece verileri inceliyor. Starlink uyduları konuşlandırıldı, ancak perigee yörüngeye çıkmaları için çok düşük olabilir. Birkaç saat içinde daha fazlasını öğreneceğiz" şeklinde açıklama yaptı.

"Ekip Sorunu Çözecek"

Falcon 9'un Merlin motorunu tasarlayan eski SpaceX mühendisi Tom Mueller, motorun olağanüstü performansını övdü ve "bu inanılmaz performansın bir noktada sona ereceğini biliyorduk, ancak üst üste 344 uçuş harika! Ekip sorunu çözecek ve döngüyü yeniden başlatacak" dedi.

SpaceX, görevin uçuş kontrolörlerinin 20 Starlink uydusundan beşiyle temas kurduğunu belirtti: "İyon iticilerini kullanarak yörüngeye çıkmalarını sağlamaya çalıştılar."

Yaklaşan Lansmanlara Etkisi Ne Olacak?

Starlink uydularının planlanan yörüngeye ulaşma olasılığı düşük olsa da, bu mümkün bir senaryo olarak değerlendiriliyor. Ancak en olası senaryo, uyduların atmosfere yeniden girmesi ve yanmasıdır.

Musk ayrıca, "SpaceX ekibi, uydu yazılımını iyileştirmek için iyon iticilerini warp 9 hızında çalıştırdı. Bir Star Trek bölümü olmasa da, bu muhtemelen işe yaramaz, ancak denemeye değer. Uydu iticilerinin, atmosferik sürtünme nedeniyle aşağı çekilmesinden daha hızlı bir şekilde yörüngeye çıkması gerekir, aksi takdirde yanarlar" şeklinde ekledi.

SpaceX, daha fazla bilgi edindikçe güncellemeler yapacak. Bu arada, başarısız Falcon 9 fırlatması, SpaceX için yaklaşan yüksek profilli fırlatmaları erteleyebilir. Örneğin, milyarder Jared Isaacman'ın tarihteki ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştirecek olan özel Polaris Dawn görevinin ay sonunda planlanmış fırlatılması bekleniyordu. NASA da 19 Ağustos'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na yeni bir mürettebat göndermek için bir Falcon 9 fırlatması planlıyordu.