SpaceX'in Crew-5'i, tarihe geçen çok sayıda detayla birlikte Dünya'ya döndü

SpaceX'in Crew-5 ekibi, uzayda geçirdiği 5 ayın ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü. Üstelik bu yolculuk, tarihe geçecek pek çok detay da içeriyordu.

SpaceX'in Crew-5'i, tarihe geçen detaylarla Dünya'ya döndü

SpaceX'in Crew-5 ekibi güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü. Şirketin "Endurance" Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 5 ay kaldıktan sonra Florida kıyılarına indi. Kapsül NASA astronotları Josh Cassada ve Nicole Mann, Japon Koichi Wakata ve Rus kozmonot Anna Kikina'yı taşıyordu.

Dörtlü, tarih kitaplarına geçecek türden bir ISS rotasyonu sırasında yörüngede 157 gün geçirdi. Space.com'un da belirttiği gibi, Crew-5 ekibinde Wailaki halkının bir üyesi olan Mann, uzayda uçan ilk Amerikan yerlisi kadın oldu. Bu aynı zamanda ilk kez bir Rus kozmonotun özel bir Amerikan uzay aracında uçmasıydı ki, bu da NASA ve Roscosmos'un geçen yıl Ukrayna'daki savaş nedeniyle ABD ve Rusya arasında artan gerginliğin ortasında bir dönüm noktasıydı. Ekipte yer alan Wakata’nın ise bu uzaydan 5’inci dönüşü ve bu dönüşle birlikte Japonlara ait bir rekoru kırmış oldu.

Bu görev aynı zamanda, kapsülün geçen sonbaharda Crew-3 mürettebatını başarıyla Dünya'ya geri taşımasının ardından Endurance için 2’inci yörünge yolculuğu oldu. Uzay aracı şimdi bir sonraki uçuşu öncesinde güvenlik kontrolleri ve yenileme çalışmaları için SpaceX'in Florida'daki Dragon Lair tesisine geri dönecek.