Elon Musk'ın Falcon 9 roketinin uçuş izni iptal oldu

Elon Musk'ın, bir ay içinde ikinici kez iniş kazası yaşayan roketi için uzaya çıkma izni geri alındı. Peki yıllardır uzaya çıkıp inan Falcon 9'a ne oldu.

Elon Musk'ın Falcon 9 roketinin uçuş izni iptal oldu

Elon Musk'ın uzay gemilerinden Falcon 9, yıllardır NASA'nın tüm yükünü uzaya taşıyarak önemli bir başarı kazandı. Ancak bu roket ailesinde artık bazı yorulma ibareleri oluşmaya başlamış gibi görünüyor.

Falcon 9'un son bir ayda iki kez iniş sırasında sorun yaşaması nedeniyle NASA bu roketlerin kullanılmasını ikinci bir emre kadar askıya aldı.

Falcon 9, Crew-9 görevini 28 Eylül Cumartesi günü başlattı ve NASA astronotu Nick Hague ile Rus kozmonot Aleksandr Gorbunov'u Dragon mürettebat kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşıdı. Ancak roketin dünyaya geri dönmesi sırasında hedeflenen iniş bölgesini kaçırmasına neden olan, beklenmedik bir yörünge dışı yanma yaşandı.

Falcon 9'un ne kadar süre yerde kalacağı belli değil, ancak roket hem özel sektöre hem de hükümete ait yükler için ABD'nin en önemli taşıyıcısı durumunda. Bu roketin uçuşunu engellemek ABD'nin uzaya ulaşması konusunda ciddi bir yara almasın anlamına geliyor. Dolayısıyla roketin uçuş yasağının çok uzun sürmeyeceği düşünülüyor. Bu sırada, SpaceX ve NASA mühendisleri, roketin hata yapmasına sebep olan detayları teşhis etmeye ve sorunu çözmeye çalışacaklar.

Elon Musk her sabah uyanıp roket fırlatmak istiyor

SpaceX, bu yıl Falcon 9 roketiyle148 fırlatma yapmayı planlamıştı. Bu rakam, her 2.5 günde bir roket fırlatmak anlamına geliyor ve bir rekor... Falcon 9'un 2023'teki fırlatma sayısı 98'di, ki bu da bir rekordu.

Space X öncesindeki dönemi düşünecek olursak, tarih öncesi bu neolitik dönemde yılda sadece birkaç kez uzaya inip çıkmak mümkünken, ABD'nin şu anda her 2.5 günde bir uzaya çıkıp iniyor olabilmesi, Elon Musk'ın yakında gerçekten galaksileri fethetmeye gözünü dikebileceğinin de işareti olabilir.