Söylentilere doyamıyoruz. Ve onlar ne kadar gerçekten uzaklaşırlarsa, bir o kadar ilginç oluyorlar.
Bir cihaz ne kadar sabırsızlıkla bekleniyorsa, hakkında da bir o kadar çok söylenti yayılıyor. Ve bu söylentiler sonunda doğru çıkabilse de, bazen aradan uzun yıllar geçiyor.
Şimdi gelin ve birlikte son yıllarda çıkmış olan cihazların gerçek özellikleri ile geçmişteki söylentilerini karşılaştıralım. Hangileri tutmuş, ve hangileri sadece hayal ürünü olarak kalmış?
1- Apple iPad
Klavyesi olmayan büyük bir iPod gibi olacak ve 2004'de piyasaya çıkacaktı. Sonraki söylentilere göre ise beyazdı ve kalemi vardı, basitleştirilmiş bir OS X kullanıyordu ve 2005'de çıkacaktı. Ve daha sonraki duyumlara göre de evinizi yönetmenizi sağlayacaktı ve 2007'de çıkacaktı.
İlk başlarda kulağa saçma gelen söylentiler, 2010'daki asıl çıkış tarihine yaklaştıkça gerçeğe yakınlaşmaya başladı. 2009'daki söylentiler gayet doğru bilgiler veriyordu. Bunlara göre 3G'li ve 3G'siz sürümleri olacaktı. Diğer beklenen özellikleri ise ARM işlemci, ebook özellikleri, sanal klavye, modifiye edilmiş bir iPhone OS, ve 9.7 inçlik ekrandı. Ve tabii 1.000 dolarlık bir fiyat.
Nokia Lumia 1020 ve Google Glass
2- Nokia Lumia 1020
Söylentilerde duyduğumuz isim doğru çıkmadı. EOS deniliyordu ve kod adı Elvis'ti. Ama ismi dışında diğer özellikleri söylentilere oldukça yakındı.
Nokia'nın 808 modelindeki 41 megapiksel PureView kamerasını kullanacağı doğru bilindi, Windows Phone olması, 4.5 inç'lik 720p ekrana sahip olacağı, dört çekirdekli işlemcisi, 32 GB dahili hafızası ve rengarenk alüminyum kasası, hep söylentilerde duyduğumuz şeylerdi.
3- Google Glass
2012 yılında Google'ın gözlükleri hakkında haberler duymaya başladık. NY Times'ın söylediğine göre Google, gözlüğü takanlara gerçek zamanlı bilgi akışı yapabilen bir teknoloji üzerinde çalışıyordu. Ve söylentiler çoğalmaya başladı ve "proje ile yakın olanlar" ın dediğine göre, Android ile çalışacak, küçük bir ekranı olacak ve bir akıllı cep fiyatında olacaktı.
İlk söylentiler normal bir gözlükten ayırt edilemeyeceğini söylüyordu ve bu en temel yanlışlardan biri oldu. Fiyatı da oldukça hafife alınmıştı çünkü ilk Google Glass'lar 1500 dolara kadar fiyatlardan satıldı.
Google Glass'ın akıllı cep ihtiyacını ortadan kaldıracağı da, biraz fazla iyimser bir görüştü.
Sony Playstation 4 ve Google+
4- Sony Playstation 4
Bir Sony Orbis ister misiniz? 2012'de Playstation 3'ün devamı olacak konsolun isminin Orbis olacağı düşünülüyordu. "Orbis Vitae", Latince'de yaşam döngüsü anlamına geliyor.
Söylentilere göre 2013'te çıkacaktı, AMD 64X CPU ve bir AMD Southern Islands GPU'ya sahip olacak, oyunları 1080p'de çalıştıracak, her zaman açık kalma zorunluluğuyla ikinci el oyun kullanımını engelleyecek ve PS3'e geriye destekli olmayacaktı.
İsmi gerçek olmayı başaramadı, kullanılmış oyunların yasaklanmasından da vazgeçildi. Microsoft'un bu konudaki planlarının aşırı tepki görmesinin bu konudaki payı büyük.
5- Google+
2010 yılında, Google'ın Facebook'u yerle bir edecek bir proje üzerinde çalıştığını duyduk, ve adı da Google Me'ydi.
Spekülasyonlara göre, Google o zamanki Buzz'dan vazgeçecek ve daha Facebook stili bir haber akışı sunacaktı. Bu spekülasyonlar tamamen doğru çıktı, ayrıca Facebook'u dünyanın en çok kullanılan sosyal ağı olma pozisyonundan alamayacağı söylentileri de gerçeğe uydu.
Samsung Galaxy Gear ve Sony Project Morpheus
6- Samsung Galaxy Gear
Patent satın alımları da söylentiler için çok zengin bir kaynak oluşturuyor. Yalnız bir firmanın bir şeyin patentini alması, o şeyi fikir olmanın ötesine geçirip gerçek bir ürüne dönüştüreceği anlamına gelmiyor.
NBC News 2013 yılında bu konuda pek düşünmeden, Samsung'un satın aldığı patente dayanarak yaptığı haberde "Samsung'un bu cihazı esnek ekran teknolojisini kitlelere ilk kez ulaştıracak" diye bir haber yapmıştı. Ama gerçek Galaxy Gear çıktığında, o kadar da geleceğe yönelik bir cihaz olmadığını gördük.
7- Sony Project Morpheus
Bir Sony VR gözlük ve kulaklık takımının söylentileri en az 2011'den beri ortalarda dolanıyordu.
2013 yılında oyunlarla alakalı birçok etkinlikte görülmesi beklenmesine rağmen, resmi olarak gösterimi ancak 2014 yılında oldu.
Ama söylentilerde duyduklarımız doğruydu ve Sony bu cihaz için pek bir yazılımsal destek vermedi. Ve daha çok bir teknoloji demosu olarak kabul edildi.
Apple iPhone 5 ve Samsung Galaxy S5
8- Apple iPhone 5
Apple cihazlara olan aşırı ilgi, onlar hakkında daha güvenilir söylentilere sebep oluyor. iPad 3 çıkmasına yakınken, retina ekran söylentileri doğruydu, iPad mini'nin çıkacağı da. Ve şu anda bile iPhone 6'yı biliyor gibiyiz.
Yine de o kadar da tahmin edilemeyen yönleri oldu. Son üç iPhone'un NFC'ye sahip olacağı, iPhone 5'in de kablosuz şarja ve harekete duyarlı titreşim teknolojisine sahip olacağı söyleniyordu. Ondan da önce iPhone 4'ün kasasının dokunmaya duyarlı olacağı iddia ediliyordu. Bunun yanında kalem, açılabilen bir anten ve çıkarılabilir bir pil gibi, gerçekleşmeyen çok sayıda iPhone söylentisi oldu.
9- Samsung Galaxy S5
Söylentilere göre 2560x1440 çözünürlüğe, 5 inç WQHD ekrana, esnek OLED teknolojisine, ve alüminyum kasaya sahip olacaktı. Samsung'un ilk 64 bit akıllı cebi olacak, ve ekran kilidini gözlerinizle açabilecektiniz.
Ama bunlar pek doğru çıkmadı. Cihaz gerçekte 1920x1080 çözünürlüğe, plastik kasaya sahipti ve 32 bit'ti. Parmak izi taramasına sahipti ama gözlerinizi algılamıyordu.
Microsoft Xbox One
10- Microsoft Xbox One
Adı Xbox 720, Loop veya Durango olacaktı. Fiyatı ise 350-400 dolar civarında. Özellikleri PS4'e benzeyecekti, ve yeni nesil bir Kinect ile gelecekti. Yeni gamepad bir touch pad'e sahip olacaktı ve ikinci el oyunları engellemek için her zaman açık olması gerekecekti.
Ama bunların ancak bir kısmı gerçek oldu. Xbox One yüksek bir 499 dolar fiyatla piyasaya girdi, ve gamepad'ın üzerinde touchpad yoktu. Kinect, ikinci el oyun engelleme ve her zaman açık olmak konusunda söylentiler doğruydu, ama Microsoft daha sonraları bunların üçünde de geri adım attı.
Bazı söylentiler ise artık iyice gerçek dışına çıkıp, gamepad'ın kokulu olacağı gibi şeyler iddia ediyordu.