Sosyal medyada ünlü olmanın yeni yolu: Garsona bahşiş vermemek!

ABD'de bir TikTokçu, bütün yayınlarını, garsonlara bahşiş vermemek üzerine odaklamış durumda ve bu takıntı garip şekilde herkesin ilgisini çekiyor.

Sosyal medyada ünlü olmanın yeni yolu: Garsona bahşiş vermemek!

İnsanlar dikkat çekmek için her şeyi yaparlar. TikTok'taki ilginç bir girişim de, lüks restoranlarda yemek yedikten sonra garsonlara bir kuruş bile bahşiş vermemek üzerine yayın yapıyor ve garip bir biçimde, çok da ilgi topluyor.

Aslında ABD'de hizmet çalışanları, maaş usulü değil de, hesap ödenmesi sırasında müşterilerden aldıkları bahşişlerle geçiniyorlar. Bu yazılı bir kural değil ancak genel kabul görmüş bir alışkanlık. Bu yüzden hesabın %10'u gibi bir miktarı bahşiş bırakmak bir gelenek olarak görülüyor.

Ancak bir TikTok kullanıcısı, Los Angeles'ın dört bir yanındaki hizmet çalışanlarını kazıklamaktan büyük keyif alıyor.

Instagram'da @zerodollarstip ve TikTok'ta @idontip hesapları altında faaliyet gösteren anonim bir influencer, Los Angeles'ın en lüks restoran, bar ve kafelerine gidip tonlarca şey sipariş ettikten sonra işletmedeki servis çalışanlarına bahşiş bırakmayarak paylaşımlar yapıyor.

Peki bu etik mi? Bu, sosyal medya kullanıcıların gelen sorulardan biri ve verdiği cevap da, ABD halkının bu "bahşiş zorunluluğu" konusunda düşüncelerini yansıtıyor: "Bir doktor randevusu için bir ay beklemek doğru değil, bundan şikayet ediyoruz... En yüksek gelir vergilerinden birine sahip şehirde sokakların kirli olması doğru değil. Garsonun maaşını ödeme sorumluluğunu müşteriye yüklemek de doğru değil. Değişim zamanı geldi. Los Angeles'taki pastanelerden birindeydim ve 3 dolarlık bir çörek sipariş ettikten sonra garson kız iPad'i çevirdi ve karşıma şu bahşiş seçenekleri çıktı:1 $ / 2 $ / 3 $... Fiyatı 3 dolar olan bir çörek için 3 dolar bahşiş!!! İşte o an NoTip hesabı doğdu."

Peki Türkiye'deki garsonlar için durum ne?

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bahşişlerin garsonlar için gelir kaynağı olduğu doğru ama aynı zamanda bahşiş alışkanlığı, garsonları düşük maaşlarla, sosyal güvencesiz ve zor şartlarda çalışmaya zorluyor olmasın? Çünkü Türkiye'de de bir süredir garsonların bahşişlerle geçinmeye başladığı bir düzen oturdu. Acaba Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları da "No Tip" hareketine katılır mı?