Sony'den PlayStation kontrol kolları için yeni patent

Sony, özel bir geri sarma düğmesine sahip olan yeni bir PlayStation kablosuz kontrol kumandasının patentini aldı.

Sony'den PlayStation kontrol kolları için yeni patent

Sony’nin kısa bir süre önce yayınlanan yeni bir patenti, özel bir geri sarma tuşu içeren bir PlayStation kontrol kolunu gösteriyor. Tech4Gamers tarafından keşfedilen ve PatentScope’ta kamuya açık olan patente göre geri sarma düğmesi, DualSense bablosuz kontrol kolundaki Paylaş düğmesinin yerinde (yön tuşlarının hemen sağında) yer alacak. Bu özellik, oyuncuların örneğin bir hataya geri dönmek veya bir seviyenin bir bölümünü tekrar denemek için oyunlarını geri sarmasına imkan tanıyacak gibi görünüyor.

Patentte dikkat çeken kullanım seçeneklerinden biri, canlı oyunlarda bile oyuncuların son sahnelerde bu özelliği kullanabileceğini öneriyor: “Kullanıcı, canlı oyun oynanışından bir veya daha fazla kontrolcü girişini kullanarak geri sarma moduna girebilir ve son oynanışı görüntüleyebilir (örneğin geri sarma, ileri sarma, oynatma gibi) ve daha sonra canlı oyun oynanışına geri dönebilir.

Başka bir deyişle bu düğme, geri sarmanın yanı sıra hızlı bir şekilde ileri sarmaya da imkan tanıyabilir. Bu yüzden, özellikle oyunlardaki atlanamayan sahneleri izlemek istemeyen kullanıcılar için çok kullanışlı olabilir. Ayrıca patent, düğmenin “kullanıcı için geri sarma modu, kullanıcının başkalarıyla paylaşmak istediği oyun seansının bir bölümünü içeren bir dosya oluşturmak için bir paylaşım modu, oyun seansının bir öne çıkan sahnelerinden bir film şeridi oluşturmak için kullanılan bir öne çıkanlar modu gibi bir özellik listesine” sahip olabileceğini belirtiyor.

Elbette bu konseptin kendisinin yeni olduğunu söyleyemeyiz. PC ve mobil platformlardaki emülatörler, neredeyse ilk kullanıma sunuldukları andan itibaren kaydetme ve hızlı ileri alma seçenekleri gibi özelliklere sahip. Nintendo Switch Online’ın retro kütüphaneleri bile oyun sırasında basit bir geri sarma sistemi sunuyor. Ancak bu, muhtemelen böyle bir özelliğin büyük bir konsol üreticisinin bir donanımına doğrudan uygulandığı ilk sefer olacak.

Yine de bir patentin her zaman son ürüne dönüşeceğinin garanti olmadığını belirtmekte fayda var. Hatta teknoloji devlerinin patentlerinin çok büyük bir kısmı herhangi bir üründe kullanılmadan raflarda bekliyor. Başka bir deyişle, bu fikir her ne kadar güzel görünse de, PlayStation donanımının gelecekteki sürümlerinde kullanılacağının bir garantisi bulunmuyor. Ayrıca, bariz sebeplerden dolayı, bu özelliğin internet üzerinden oynanan çok oyunculu oyunlarda devre dışı bırakılmasının gerekeceğini de unutmamak lazım.