Sony’den Mükemmel Bir PC Portu Daha: Ghost of Tsushima Director's Cut PC İnceleme

Sony, Nixxes Software sayesinde mükemmel bir porta daha imza atıyor. Ghost of Tsushima Director's Cut’ın PC portu, mükemmel optimizasyonu, gelişmiş grafik seçenekleri ve rahat kontrolleriyle Jin Sakai’nin macerasını oynamak için en iyi yer.

Ghost of Tsushima Director's Cut PC inceleme

Sony’nin çok sevilen PlayStation oyunlarını PC’ye getirme trendi hız kesmeden devam ediyor. İyi ki de devam ediyor; zira Ghost of Tsushima Director's Cut şimdiye kadar gelen PC portları arasında en iyilerden biri. Öyle ki ister alt seviye bir donanımınız olsun ister canavar gibi bir bilgisayarınız olsun, Nixxes Software’nin mükemmel optimizasyonu sayesinde oyun yağ gibi akıyor, üstelik bazı grafik geliştirmeleriyle birlikte.

Öncelikle bu yazının tam olarak bir oyun incelemesi olmadığını belirterek başlayalım. Zira ilk piyasaya sürüldüğünde hem Ghost of Tsushima’yı hem de Director’s Cut versiyonunu hikayesinden oynanış mekaniklerine ve teknik detaylarına kadar her detayıyla incelemiştik. Yine de hatırlatmak için oyunun hikayesinden kısaca bahsedelim.

Ghost of Tsushima Director's Cut PC Hikayesi

Ghost of Tsushima'nın hikayesi 13'üncü yüzyıl sonlarına dayanıyor. Ana hikayede, Japonya'nın Tsushima Adası'ndayız ve Moğol işgali kapımıza dayanmış durumda. Moğol lider Hotun Han, tüm kuvvetleriyle saldırırken, anakaradan uzakta bir başına olan Tsushima'nın Şogun'a haber iletecek zamanı ise yok. Sadece 80 samuray, halkını korumak için koskoca bir orduya göğüs gerer, ancak parçalanırlar. Şimura Bey, Hotun Han'ın eline tutsak düşer, geriye kalan tüm samuraylar ise ölür; elbette Jin'in dışında. Jin Sakai, Şimura Bey'in yeğeninin Tsushima'nın Hayaleti olma yolculuğu da böyle başlar.

Director's Cut versiyonunda ise oyun bize yeni bir hikaye daha sunuyor. Bu defa Iki Adası'na yolculuk ediyoruz ve aslında konusu ana hikayeye biraz benzer. Ana oyundan tamamen bağımsız hikayede, Tsushima Adası'nın yakınındaki Iki Adası, Moğol işgali altında. Iki Adası'nda "Kartal" adında yeni bir Moğol lideri var ve adayı adım adım ele geçiriyor. Ancak Kartal, Hotun Han gibi Iki Adası'nın içinden kılıç kalkan ile geçmiyor, "farklı yöntemleri" var ve bu yöntemler, Jin Sakai'yi de derinden etkiliyor ve "geçmişin hayaletleri" Sakai Bey'in peşine düşüyor.

Ghost of Tsushima Director's Cut PC Optimizasyonu Nasıl?

Şimdi, hikaye bir kenara gelelim asıl konumuza. Ghost of Tsushima Director's Cut’ın PC portu nasıl olmuş? Başta da belirttiğimiz gibi, Nixxes oyuna mükemmel bir optimizasyon yapmış. Nixxes’i hatırlamayanlar için, geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Horizon Forbidden West Complete Edition’ın başarılı portu da bu firmaya ait. İşin güzel yanıysa aynı başarı Ghost of Tsushima Director's Cut’ta da devam ettirilmiş.

Oyun, kullandığımız RTX 4070 ekran kartlı ve Intel i9-13900HX işlemcili dizüstü bilgisayarımızda oldukça iyi bir performans gösterdi. DLSS “Kalite” modunda ve tüm grafik ayarları yüksekteyken ortalama 100 fps elde ettik. Yer yer kare hızı 70’lere düştü ancak daha altına inmedi. Elbette DLSS’i “Performans” veya “Ultra Performans”a çekerek 144-170 arası fps elde etmek de mümkün oluyor. Ancak bizim tercihimiz akıcılık yeterli geldiği için görsellikten yana oldu.

Bu arada merak etmeyin, oyunu oynamak için çok yüksek bir donanıma ihtiyacınız yok. Playstation’ın web sitesinde yazana göre, işlemci olarak minimum Intel Core i3-7100 veya AMD Ryzen 3 1200’e, ekran kartı olarak NVIDIA GeForce GTX 960 veya 4 GB AMD Radeon RX 5500 XT’ye ihtiyacınız var. Elbette bunlar düşük ayarlarda oynamak için gerekenler. Eğer orta ayarlarda oynamak istiyorsanız, Intel Core i5-8600 ve RTX 2060’a denk bir donanıma ihtiyacınız olacak.

Ghost of Tsushima Director's Cut PC PC’de Nasıl Görünüyor?

Ghost of Tsushima’nın PC portunu öne çıkaran en önemli şeylerden biri grafik tarafındaki iyileştirmeler. Geçmişe dönersek, PS5'teki Ghost of Tsushima 2020'de piyasaya çıktığında herkesi büyülemeyi başarmıştı. Ancak geliştirici Sucker Punch'ın tasarladığı dünya PC'de çok daha güzel gözüküyor. Bunun en büyük sebebi oyunu çok daha yüksek çözünürlüklerde ve gelişmiş grafik seçenekleriyle oynayabilmemiz. Artık NVIDIA DLSS3, AMD FSR3 ve Intel XeSS desteğinin yanı sıra NVIDIA Reflex ve NVIDIA DLAA desteği gibi pek çok ayar var. Bunun da ötesinde, oyuna ultra geniş çözünürlük desteği eklenmiş. Bu sayede oyunu ultra geniş (21:9) ve süper ultra geniş (32:9) çözünürlüklerde oynayabiliyorsunuz. Hatta daha da iyisi, 48:9 üçlü monitör desteği bile var. Yani eğer uygun bir setup’ınız varsa, kendinizi oyunun içerisinde kaybetmemeniz imkansız.

Bununla birlikte PC portuna gelen en büyük yenilik konsoldaki kilidi açılmış kare hızı. Yani artık daha akıcı bir deneyim sunuyor. Evet, oyun Nioh 2 veya Sekiro: Shadows Die Twice kadar zor bir dövüş mekaniğine sahip olmadığından çok yüksek kare hızlarına ihtiyacınız yok. Ancak genel deneyim açısından akıcılığın artmasıyla her şey çok daha zevkli hale geliyor.

Ghost of Tsushima Director's Cut PC Kontroller PC’de Rahat mı?

Dövüş mekanikleri demişken, bildiğiniz gibi Ghost of Tsushima savaş ağırlıklı bir oyun. Dolayısıyla yapılabilecek birçok combo ve hareket var. Bununla birlikte oyunda gizlilik mekaniği de olduğundan kontrollerin rahat olması gerekiyor. Oyun, PC’de DualSense kadar olmasa da rahat bir kontrol şemasına sahip. Klavye ve mouse kombinasyonuyla kısa sürede her şeyi ezberleyip uyum sağlayabiliyorsunuz. Ancak bize sorarsanız bazı girdi seçimleri yanlış olmuş. Örneğin düşmanlardan kaçınmak için “Alt” tuşu seçilmiş, bu da aksiyon anında yanlışlıkla “Windows” tuşuna basarak oyunu durdurmanıza sebep olabiliyor. Neyse ki Nixxes tuş atamalarını değiştirebilmemiz için gerekli ayarları oyuna dahil etmeyi unutmamış.

Tabii daha iyi bir deneyim için DualSense cihazını PC’de de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca diğer kontrol cihazları da sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Ghost of Tsushima'yı PS4'te ya da PS5 sürümünde oynayanlar katanalarını kenara koymak, flüt çalmak veya rüzgarı kontrol etmek için kontrol cihazının dokunmatik yüzeyini kullandığını hatırlayacaktır. Eğer dokunmatik yüzeyi olmayan bir kontrolörünüz varsa endişelenmeyin, tüm bu hareketleri yapmaya devam edebiliyorsunuz. D-Pad'in sağ tuşunu basılı tuttuğunuzda söz konusu hareketlerin menüsü açılıyor ve buradan istediğinizi seçip uygulayabiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, Nixxes’in yeni portuyla beraber PC, Ghost of Tsushima Director's Cut’ı oynamak için en iyi platform olmuş desek yanlış olmaz sanırım. Ancak şöyle bir sorun var ki, oyun ülkemiz için oldukça pahalı. Steam’de 60 dolar (yaklaşık 2000 TL) olan oyun, Epic Games Store’da 1.499 TL. Bu yüzden eğer daha önceden oynadıysanız ve tekrar şans vermek istiyorsanız indirim zamanını beklemek daha doğru bir hamle olacaktır. Ancak PS5’iniz yoksa ve ilk defa oynayacaksanız, bu fiyata da alınabilir.