Sony son zamanlarda suya dayanıklı telefon üretiminde lider markalardan biri haline geldi. Sadece bir iki yıl önce, suya dayanıklı telefonlar büyük, hantal bir görünüme sahiplerdi. Yola Xperia Z serisi içle çıkıp bu durumu değiştiren Sony, Xperia M2 Aqua gibi telefonlarında da aynı anlayışı sürdürüyor.
Xperia M2 Aqua'nın dış görünüşünde, dayanıklılığını hissettiren bir hantallık bulunmuyor. Eğer telefonunuzun nasıl göründüğü ile ilgilenen biriyseniz, bu oldukça iyi bir şey. Ayrıca Sony Xperia M2 Aqua ile suya dayanıklı telefonların fiyatları da bir miktar aşağıya çekilecek gibi görünüyor.
Temel olarak bakılırsa, bu telefon Sony Xperia M2'nin suya dayanıklı sürümünden başka bir şey değil. Sony Xperia M2, ortalama 850 TL'lik fiyatıyla, görece olarak ucuz bir telefondu ve hakkında yapılan eleştiriler oldukça iyiydi.
Ancak Aqua ile telefonun asıl sorunları çözülmüş değil ve su dayanımı fiyatı bir miktar daha arttıracak gibi görünüyor.
Kendisi ucuz ama...
Telefonun ekranına bakıldığında, Sony'nin üst düzey telefonlarında sıklıkla karşımıza çıkan 4.8 inç'lik boyutu ve tasarımı görüyoruz. Sony telefonlarının en yaygın özelliği, Sony'nin Omnibalance tasarım olarak tanımladığı ve cihaz üzerinde bir çeşit simetri yaratmaya çalışan tasarım, bu telefonda da karşımıza çıkıyor. Ancak bu tasarım söz konusu olduğunda çoğu insanın asıl fark ettiği şey, güç tuşu oluyor. Yuvarlak, gümüş renkli ve telefonun yan tarafında tam ortaya gelecek şekilde yerleştirilmiş olan bu tuş, rahatlıkla tanınmasının yanı sıra, başparmağınızla da kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktada duruyor.
Bir Xperia Z2 değil ama...
Sony Xperia M2 Aqua'nın genel tasarımı üst düzey Xperia Z2 ile büyük benzerlikler gösteriyor. Xperia Z2'de olup M2 Aqua'da olmayan şeylerin başında ise bolca metal ve cam geliyor. Aqua'nın ön paneli Gorilla Glass 3'den oluşuyor ancak arka panele bakıldığında dokulu bir plastik ile karşılaşıyoruz. Ayrıca temel yapı malzemesi de alüminyumdan ziyade plastikten oluşuyor.
Sony Xperia M2 Aqua'nın en yakın akrabası "normal" Xperia M2'den de bir miktar farklı olduğunu söylemek lazım. Normal M2, camı andırması amaçlanmış olan parlak plastikten bir arka yüzeye sahip ama Aqua'nın sahip olduğu dokulu şeffaf kaplama, arka yüzeyin MacBook Air gibi üst düzey diz üstü bilgisayarların fare kısımlarında kullanılan dokulu cam hissini yaratıyor.
Eğer Xperia M2 ve Xperia M2 Aqua'nın görünüşlerini sınıflandırmak gerekirse, normal M2'nin parlak bir telefon olduğu ve M2 Aqua'nın mat olduğu söylenebilir. Mat yüzeylerin genel olarak parlak yüzeylere göre daha az çizildikleri düşünülür ise, çoğu kişinin yeni telefon alırken yaptığı iki yıllık anlaşmayı rahatlıkla geçirebileceği söylenebilir.
Tabii ki Xperia M2 Aqua'nın asıl odaklandığı özellik dış görünüş değil. Bu telefonun var olmasının sebebi farklı bir görüntü yakalamaktansa suya dayanaklı bir seçenek sunmak. Bu konuda da Aqua'nın su dayanımının mükemmel olduğunu söylemek mümkün. Yapılan derecelendirmeye göre Aqua, IP68 standardına uymakta. Bunun anlamı ise bu telefonun paslanmadığı ve telefona zarar vermeden istediğiniz kadar suyun altında tutabileceğiniz.
Su dayanımı
Ancak Sony Xperia M2 Aqua'nın su dayanımını sağlamak için bazı ödünler vermesi gerektiği de açık; örneğin her giriş noktası bir kapakla kapanmış durumda. Eğer bir telefonun neden suya girmesi gerektiğini düşünürsek, en olası ihtimal telefonun bir şekilde elinizden düşerek suya ulaşması. Bu durumda da telefonun kapaklarının sıkı sıkı kapanmış olması gerekiyor. Telefonun sol tarafındaki microUSB girişinde ve telefonun üstündeki kulaklık girişinde ve de sağ tarafta microSIM ile microSD girişlerinde kapaklar bulunmakta. Eğer bu kapaklardan sadece biri bile açık olursa, IP68 su dayanımı standardının çöpe gittiğini görebilirsiniz.
Kapakların tasarıma etkisi
Bu şekilde sağlanan su dayanımının en büyük avantajı ise M2 Aqua'nın oldukça saf ve basit bir görüntüye sahip olması. Etrafta herhangi bir delik veya giriş gözükmüyor. Ancak bu görüntüye alıştıktan sonra, kullanım sorunları estetik avantajların önüne geçiyor.
Ne zaman telefonunuza kulaklık bağlamak isteseniz veya şarj etmek isteseniz, bu kapaklarla uğraşmanız gerekiyor. Bu da bir süre sonra durumun sinir bozucu bir hal almasına sebep oluyor. Ayrıca bazı kişilere göre kulaklığınızın girişinin üstünde bir kapağın bulunması güzel bir görüntü olmayabiliyor.
Su dayanımı denince aklınıza gelebilecek düşünceleri de sınırlandırmanız gerekiyor. Sony Xperia M2 Aqua "suya en dayanıklı" telefon olarak tanıtılmakta. Ancak kullandığı dokunmatik ekran halen normal ekranlarla aynı ve bunun anlamı, ekran ıslandığı zaman komutların karışabiliyor olması. Başka bir deyiş ile telefonu suyun altında kullanmayı aklınızdan çıkartabilirsiniz.
Suyun altında fotoğraf çekimi
Ancak Sony'nin telefonu su altında tamamen işlevsiz bıraktığını söylemek de doğru olmaz. Telefonun yan tarafında bulunan fiziksel bir tuş sayesinde telefonun kamerasına ulaşabiliyorsunuz. Ancak bu özelliği ne yazık ki denizde kullanamıyorsunuz.
Bu telefon sadece tatlı suda kullanılabiliyor ve bunun sebebi büyük ihtimalle deniz suyunun Xperia M2 Aqua'nın içini kuru tutan plastik mühürleri daha çabuk bozuyor olması.
Bu telefonun diğer suya dayanıklı telefonlardan neden "daha su geçirmez" olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. IP67 daha sıklıkla karşılaşılan bir dayanım seviyesi ancak bu telefon IP68'e sahip. IP67'ye sahip olan cihazlar suyun altında 30 dakika durabiliyorlar ve IP68 ise suyun altında istediğiniz kadar durabiliyor. Tabii ki zamanının çoğunu suyun altında geçiren biri değilseniz bunun büyük bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz.
Sony Xperia M2 Aqua'nın su dayanımının oldukça işe yarar bir özellik olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca kullanım rahatlığı açısından da oldukça iyi bir telefonla karşı karşıyayız.
Ekran ne kadar iyi?
Sony Xperia M2'de olduğu gibi, Aqua'nın da en zayıf yanı ekranı. Ekranın kötü olduğu söylenemez ancak daha ucuz olan ve daha iyi ekrana sahip olan modeller bulunmakta.
Ekran özelliklerine bakıldığında 4.8 inç IPS ile karşılaşıyoruz. Boyut olarak bu ekran iyi olsa da, 960 x 540 piksel çözünürlük bu ekran için biraz düşük kalıyor. Bu çözünürlüğün sağladığı 229ppi'ın da çok yüksek olduğunu söylemek mümkün değil.
Xperia M2 Aqua'ya bakıldığında, orta seviyeleri telefonlarda giderek daha fazla karşımıza çıkan keskinliği göremiyoruz. Aqua için ödenen ekstra ücrete rağmen bu sorunun telefonda bulunuyor olması da durumun biraz daha rahatsız edici olmasına sebep oluyor.
Eğer çözünürlüğü bir kenara bırakırsak, çok gelişmiş bir IPS ekranla da karşılaşmadığımızı belirtmek gerekiyor. Ekrana biraz açı ile bakıldığında parlaklık kaybı görüşü olumsuz etkiliyor. Ancak daha da önemlisi, dış mekan görüşünü zorlaştırıyor.
Sony Xperia M2 Aqua oldukça yansıtıcı bir ekrana sahip. En üst seviye parlaklık ayarındayken dış mekanda telefonu kullanmak mümkün olsa da, Nexus 5 gibi telefonların dış mekan yeteneklerinin ne yazık ki yanına yaklaşamıyor.
Ekran kalitesi mi su dayanımı mı?
Ekran kalitesi ve su dayanımı arasında kesin bir önem sıralaması yapmak çok mümkün olmasa da, günümüzdeki çoğu modelin bu alanda mükemmele yakın çalıştığı düşünülürse, ekran kalitesinin öneminin arttığını söylemek mümkün.
Sony Xperia M2 Aqua'nın vazgeçmiş olduğu başka özellikler de bulunmakta. Bu cihazda bir kızıl ötesi verici bulunmamakta ve dahili hafızası sadece 8 GB.
Çoğu kişinin kızıl ötesi uygulamalarını kullanmadığı ve telefonda bir microSD girişi olduğu düşünülürse bunlar çok önemli gözükmeyebilir. Ancak 8 GB hafızanın tamamının kullanıma açık olmaması sebebiyle, 16 GB dahili hafıza olması çok daha iyi bir seçenek olabilirdi.
Eğer bu eksikler bir kenara bırakılırsa, diğer özelliklerin pek çok orta seviye telefon ile aynı olduğunu söylemek mümkün. 4G mobil internet, NFC ve günümüz Android telefonlarında özellik olarak kabul etmediğimiz Wi-Fi, Bluetooth 4.0 ve GPS gibi özellikler telefonda bulunmakta.
Söylenebilecek tek eksik, ac-seviyesi bir Wi-Fi'ın bulunmaması olabilir ancak pek çok kişi için aradaki fark, fark edilemeyecek seviyede.
Arayüzde neler var?
Xperia M2 Aqua, Xperia M2 ve Xperia Z2'de kullanılan özel Sony arayüzü ve Android 4.4 ile çalışıyor. Bu düzgün görünüşlü arayüz, M2'nin çıkışından sonra da güncellenmeye devam etmişti. Yani üst seviye Xperia Z2 ile aynı arayüze sahip oluyorsunuz. Temiz, açık ve diğer pek çok arayüzün aksine sürüyle işe yaramayan görsel öğe sıkıştırmaya çalışmayan bir arayüz tabii ki büyük bir artı oluyor.
Sony Xperia M2 Aqua, ekrandaki sanal tuşları kullanıyor ve daha önceki Sony arayüzlerinin aksine uygulama menüsünde boğucu çizgiler veya kutular bulunmuyor. Sony'nin arayüzünün bu sürümünde sadeliği oldukça başarılı bir şekilde yakaladığını söylemek mümkün.
Burada da geride kalan tek özellik ekran çözünürlüğü oluyor. Her ne kadar bu durum üzücü olsa da, temel arayüzün oldukça iyi olduğunu söylemek mümkün. Her ne kadar bu uygulamaların sayılarının fazla olduğu söylenebilse de, bu uygulamaların her Xperia telefonda karşımıza çıkıyor olması, bu telefonu diğerlerinden ayıran bir özellik olmuyor. Sade bir arayüz ve şişirilmiş uygulama sayısı garip bir birleşim olsa da, bu sistemin çevresinden dolaşma seçeneğiniz bulunuyor. Bütün ekstra uygulamaları silemiyorsunuz ancak en azından bazılarını silme imkanınız bulunmakta.
Donanım ve performans
Sony Xperia M2 Aqua, orta seviye Snapdragon 400 CPU kullanıyor. Bu işlemci, Sony Xperia T3'e kadar pek çok telefonda kullanılan, orta seviye için popüler bir seçenek. İşlemciye destek olmak adına ise 1GB RAM kullanılmakta. Bu bellek miktarı yeterli olsa da, daha düşük bir belleğin böyle bir telefonda kullanılması zaten düşünülemezdi.
Sony Xperia M2 Aqua'nın çok güçlü bir telefon olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak genel olarak bakıldığında, oldukça iyi bir performans sunduğu görülüyor. Yakın zamanda diğer Xperia telefonlarda da gördüğümüz gibi, bu telefonda da UI büyük bir performans emici olarak çalışmıyor ve bu da genel lag'ın düşük bir seviyede olmasını sağlıyor.
Ayrıca, dört çekirdek ve 1.2GHz chipset sahibi Snapdragon 400 CPU da pek çok kişi için büyük bir engel olmacaktır. Sony Xperia M2 Aqua'nın düşük ekran çözünürlüğü sayesinde, en ağır oyunlarda bile oldukça iyi bir performans ile karşılaşıyoruz.
Oyunlarda kare sayısı genel olarak iyi durumda ancak taviz verilmiş başka özellikler bulunmakta. Orta seviye için üretilen ve artık eskiyen bir çipset olanSnapdragon 400, daha üst seviye olan Snapdragon 800/801 gibi alternatiflere göre bazı görsel etkileri kullanıcıya sunamıyor. Geekbench 3 uygulamasında 1133 puan alan M2 Aqua, burada da kendisinden beklenen ortalamayı tutturuyor.
Pil Ömrü
Normal Xperia M2'de olduğu gibi Xperia M2 Aqua da 2.300 mAh bataryaya sahip ve bu batarya, kapalı kasanın içinde saklı.
Yine Xperia telefonlarda görmeye alıştığımız gibi, bu kapasite kendi sınıfı için oldukça iyi. Düzgün bataryası ve yeteli Snapdragon 400 CPU sayesinde Xperia M2 Aqua'yı bütün bir gün boyunca rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Öyle ki, aşırı yoğun bir kullanım olmadığı zaman (sürekli oynanan oyunlar veya izlenen videolar) günün sonuna yüzde 35 - 40 şarj kalmış bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Gece boyunca bu şarjın çok az bir miktarının kullanılacağı düşünülürse, telefonunuzu şarj etmeden bir sonraki günün yarısına kadar ulaşmanız da mümkün oluyor.
Video testleri ise, M2 Aqua'nın 90 dakikalık 720p bir MP4 videoyu en yüksek parlaklık ayarında oynattığında yüzde 20 şarj kaybettiğini gösteriyor. Her ne kadar bu sonuç normal M2'den yüzde 3 daha fazla olsa da, bunun kötü bir sonuç olduğunu söylemek mümkün değil. Diğer Android rakiplerin yüzde 30'a kadar şarj kaybetmesi söz konusu ve bu telefonun oldukça yüksek bir parlaklığa sahip olduğunu unutmamak lazım.
Xperia M2 gibi, Aqua da oldukça düzgün bir arama kalitesi sunuyor. Ancak dahili hoparlör, en sevdiğiniz müzikleri dinleyebileceğiniz bir şey değil. M2 Aqua'nın alt tarafında yer alan sadece bir hoparlör bulunmakta ve bu hoparlör, Xperia Z2'nin gücünün yanına bile yaklaşamıyor. Ayrıca ses kalitesi de çok iyi değil. Yüksek ses seviyesinde, ses bozulmaları yaşanabiliyor. Ancak düşük sesli dinleme yapıldığında herhangi bir sorun ile karşılaşılmıyor.
Kamera: Ne iyi, ne de kötü!
Kamera konusunda da M2 Aqua'nın diğer orta seviye telefonlar ile benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Eğlenebileceğiniz pek çok farklı mod bulunmakta ancak 8 megapiksellik kamera, gerçek fotoğraflarda ciddi bir kalite sorunu yaşıyor.
Öncelikli olarak uygulamanın nasıl çalıştığına bakarsak, varsayılan ayarın otomatik olduğunu görüyoruz. Bu otomatik ayar modu, karşınıza çıkabilecek her türlü fotoğraf durumu için gerekli olan ayarları oldukça başarılı bir şekilde seçebiliyor. Sizin yapmanız gereken tek şey ise tuşa basmak ve yolunuza devam etmek oluyor.
Eğer daha fazla kontrol istiyorsanız veya birkaç HDR çekmek istiyorsanız, otomatik moddan çıkarak manual seçeneğine geçmeniz gerekiyor. Ancak bu manual seçeneğinin de tam olarak manual olmadığını söylemek mümkün. Bu seçenekte bazı ayarların kontrolü size teslim ediliyor ancak en temelinde her şey halen otomatik olarak çalışıyor.
Kullanabildiğiniz en temel iki mod bunlar olsa da, bazı eğlence ve filtre modları da bulunmakta. Örneğin Sony'nin özel ekstrası ise güçlendirilmiş gerçeklik modu... Bu mod ile fotoğraflarınıza balıklardan küçük elflere pek çok 3D görsel ekleyebiliyorsunuz. Çocukların bu modu seveceği kesin ama yetişkinler açısından bakıldığında, her şey kişiye ve o anki ruh haline bağlı oluyor.
Diğer ekstralar ise, fotoğraf filtreleri, panorama ve porte dokunuşu. Bu son seçenekte, "selfie"lerinizi bir miktar değiştirebiliyor ve eklemeler yapabiliyorsunuz. Ayrıda Sony Xperia M2 Aqua'nın fotoğraf menüsüne bazı diğer fotoğraf uygulamalarını da yükleyebilmeniz mümkün.
Fotoğraflar iyi ama...
Ciddi fotoğraf çekimleri için bu telefon genel anlamda "süslü" olarak gözükse de, bu durum telefonun marketteki durumuna yardımcı olabiliyor. Sonuç olarak M2 Aqua'nın amacı Nokia Lumia 1020 olmak değil.
M2 Aqua'nın fotoğraf yeteneklerinin eksikliği ise, kamerayı düzgün bir yol testine soktuğunuzda daha da belirgin oluyor. İlk olarak, kameranın çok hızlı olduğunu söyleyemiyoruz. Odaklanma hızı, orta seviyeli bir telefon için yavaş ve her iki çekim arasında belirgin bir bekleme süresi bulunuyor. Eğer hızlı hareket eden cisimlerin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, M2 Aqua'nın istediğiniz hıza erişemeyeceğini söylemekte fayda var.
Son bir not: Telefonun ön kamerası da var ancak sunduğu çözünürlük sadece VGA seviyesinde...
Daha fazla kamera ve sonuç
Kısacası 8 Megapiksel çözünürlük ve f/2.4 lense sahip olan kameranın, çok iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Özellikler kağıt üzerinde hoş görünse de, kamera çalışırken bu özellikler durumu kurtarmaya yetmiyor. Çekimlerin bir miktar yavaş olmasının yanı sıra, fotoğraflardaki hareket aralığı da oldukça zayıf kalıyor.
M2 Aqua'nın sorun yaşadığı bir başka alan ise yoğun ışık kaynakları oluyor. Bu kaynakların etrafında büyük ışık "çiçekleri" bulunuyor ve ışığın yayıldığı bölgenin çevresindeki cisimler belirgin olmuyor. Yüksek karşıtlığa sahip alanlarda ise durum daha da karışıyor. Bu yüksek karşıtlık alanlarında, cisimler genellikle mor bir çerçeveye sahip oluyorlar. En kötü senaryoda ise bir cismin siyah veya siyaha yakın bir renk olması gerekirken, tamamen mora dönüşmesi söz konusu olabiliyor.
Yoğun ışık altında ise...
Üst düzey Sony Xperia Z2'nin aksine M2 Aqua'da iyi bir düşük ışık performansı da oldukça zayıf. Daha pahalı olan Sony'de bir düşük ışık "turbo" modu bulunuyor ve bu mod ile algı güçlendirilerek, en karanlık çekimlerde bile düzgün bir fotoğrafa ulaşabiliyorsunuz. Ancak M2 Aqua'da gerçekleştireceğiniz karanlık bir çekim, daha da karanlık bir fotoğraf ile karşınıza dönüyor. Tabii ki bu fotoğrafta da neredeyse hiçbir detay gözükmüyor.
Eğer flaşı kullanırsanız, bu sefer de renkler çok fazla ısınıyor. Hatta flaşın direkt olarak etki edemeyeceği uzaklıklarda bile bu geçerli oluyor. Bu durumda da yine çok sevmeyeceğiniz bir fotoğraf ile karşılaşabiliyorsunuz.
Eğer özetlemek gerekirse, bu telefonun orta seviyede bulunabilecek en iyi kamera olmadığı kesin. Fakat düzgün bir ışık altında çekim yapıyorsanız, kabul edilir veya iyi fotoğraflara ulaşmanız mümkün oluyor. Bulutsuz mavi bir gökyüzü altında, bir 5MP telefondan edinebileceğinizden çok daha fazla detaya ulaşmanız mümkün oluyor...
...Ve sonuç
Sony Xperia M2 Aqua, aslında teknik özelliklerinden çok, standardın da üzerindeki su geçirmezlik özelliği ile ön plana çıkan bir telefon. Açıkçası bu konuda vaat etiklerini sunduğu da kesin.
Ama konu yüksek performans sunan orta seviye bir Android telefon almaksa, işte o zaman piyasda daha iyi alternatifler olduğu açıkça ortada. Bu, Xperia M2 Aqua'nın kötü bir telefon olduğu anlamına gelmiyor ama piyasanın en iyisi olmadığını bilmenizde de yayar var; tabi işin içine su geçirmezliğini katmazsanız...
Telefonun ülkemizde henüz satışa sunulmadığını da belirtelim. Avrupa ve Amerika'da ise, bu ay içerisinde raflarda olacak...