Şok rapor: Telefonunuz sizi gerçekten dinliyor olabilir

Telefonunuzdaki her şeyin size özel ve gizli olduğunu sanıyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Dev teknoloji şirketleri, sizin hakkınızda her şeyi bildiklerini ve takip ettiklerini adeta kabul ediyorlar. İşte şüpheleri artıran rapor

Şok rapor: Telefonunuz sizi gerçekten dinliyor olabilir

Hiç akıllı telefonunuzun ya da benzer bir akıllı cihazın sizi dinlediğini düşündünüz mü? Özel olarak konuştuğunuz bir şey aniden yüzünüze reklam olarak döndü mü? Büyük bir reklam medya firmasından sızdırılan bir satış sunumu bu tür şüpheleri doğruluyor.

Google, Facebook'un Meta'sı, Microsoft ve Amazon gibi şirketlerle ortaklık kurmuş olan dijital pazarlama hizmeti Cox Media Group'a (CMG) ait olduğu düşünülen sunum medyaya sızdı ve buna göre, reklam için yapılmayan hiçbir şey kalmadığı anlaşılıyor.

CMG'nin yukarıdaki büyük teknoloji devlerine sunduğu satış konuşması belgesine göre (Kasım 2023'te yayınlandı), izlemek ve aktif olarak dinlemek için kullanılan teknolojiye “Ses Verisi” deniyor ve CMG, işletmelerin bu verileri reklamları verimli bir şekilde hedeflemek için nasıl kullanabileceğini açıklıyor. Yani, telefonlarımız bizi dinliyor ve duyduklarını da reklam verenlerle paylaşıyor.

Bu da hafta sonu planlarımızdan, mutfağımızı ne kadar çok yenilememiz gerektiğinden ya da eşimizle ailemiz için hangi SUV modelinin en iyisi olduğundan ve çok daha fazlasından bahsederken muhtemelen bir akıllı cihazın bizi dinlediği anlaşılıyor. Sonra da hemen dijital cihazlarımıza ilgili reklamları gönderiyorlar: "Yeni bir SUV mu alacaksınız, en süper SUV burada! Koşun hemen alın."

Ağzınızdan çıkan her cümle size reklam olacak dönecek

Tabii ki bu sürekli dinlenme durumu, bir kez daha insanların mahremiyeti konusunu gündeme taşıyor. Bizim bütün özel hayatımız, evimizin içi, konuşmalarımız neden teknoloji şirketlerinin sunucularına sürekli kayıt ediliyor?