Gelişmiş dosya arama yazılımı: Agent Ransack
Agent Ransack, sabit diskinizde yer alan dosya ve bilgileri, hızlı ve verimli bir şekilde arayabilen başarılı bir yazılım. Programı sisteminize kurduktan sonra dosya isimleri veya içeriklerine göre arama yapabiliyorsunuz. Sabit diskinizi tarayan program, bulduğu tüm sonuçları arabirimin sol kısmına listeliyor ve ilgili dosyanın üzerine tıklayarak içeriğini sağ kısımdan rahatlıkla görebiliyorsunuz. Böylece bulunan her dosya ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız sağlanıyor. Asıl görevi kod ve metin aramak olan Agent Ransack, normal arama koşullarıyla istediğiniz sonucu elde edemezseniz, sizlere yardımcı olabilecek çeşitli sihirbazları da kullanımınıza sunuyor. Bu sayede izini sürdüğünüz dosyaya ulaşabilmek için birden fazla yöntem kullanarak başarılı sonuçlar elde edebilmeniz sağlanıyor. Windows’un arama işlevine de kendini entegre eden yazılım, tüm bunların yanında gayet kapsamlı yardı m dokümanlarını da kullanıcılarına sunarak, tüm detaylarıyla kullanım olanağı sağlıyor.
Diyalog penceresi capture yazılımı: CopyMessageBox
Bazı durumlarda, işletim sistemimizde karşımıza çıkan diyalog kutularındaki bilgi veya hata mesajlarını bir yere not etmemiz gerekir. Böyle bir durumda, diyalog kutusunun içinde yazan mesaja doğrudan müdahale edemeyeceğimizden, bu işlemi kopyala-yapıştır metodu ile yapmamız mümkün olmayacaktır. CopyMessageBox programı, bu aşamada yardımımıza koşarak bizi, diyalog kutularının içindeki mesajları elle yazma zahmetinden kurtarıyor.
Programı bilgisayarınıza yükleyip çalıştırdıktan sonra, öncelikle arabirimin alt kısmında bulunan Copy entire dialog kutucuğunu işaretli hale getirin. Daha sonra kaydetmek istediğiniz diyalog kutusu ekrana gelince [Alt+C] kısayol tuşunu kullanarak, söz konusu diyalog kutusunu programa aktarıyorsunuz.
Program sol kısımda diyalog kutularındaki metinleri, sağ kısımda da diyalog kutularının resmini listeleyecektir. Metnin üzerine tıklayıp Copy text to clipboard seçeneğini çalıştırdıktan sonra, diyalog kutusundaki metni istediğiniz yere yapıştırmak üzere kopyalamış olursunuz. Bunun yanında Copy image to clipboard seçeneğini kullanarak da, diyalog kutusunu resim halinde kopyalayabilirsiniz.
Silinmiş Dosyaları Kurtarın: Restoration
Verilerinizin yanlışlıkla bilgisayarınızdan silinmesi, eğer yedeğini almadıysanız korkunç bir olaydır. Hele ki silinen dosyaların önemi büyükse, bu trajedinin boyutlarını daha da arttıracaktır. Kimse başına böyle bir olayın gelmesini istemez ama günün birinde aynı sorunla karşı karşıya kalırsanız hemen umutsuzluğa kapılmayın. Restoration programı sayesinde, imkânsız gibi görünen bu durumdan kurtulma şansınız var.
Bilgisayarınızdan silmiş olduğunuz dosyalar, hiçbir zaman disk üzerinden tamamen silinmez. Her zaman bu dosyaları geri getirme şansınız, yüzdelerle ifade edilse de vardır. Restoration adındaki bu küçük yazılım, sabit diskinizden sildiğiniz dosyaları kurtarmanızı sağlıyor. Yapmanız gereken programı yükledikten sonra, Drives kısmından arama yapacağınız disk bölümünü seçmek ve Search Deleted Files düğmesine tıklayarak aramayı başlatmak. Bu işlem bilgisayarınızın hızına ve diskinizin büyüklüğüne göre biraz zaman alabilir.
Bu aşamadan sonra bulunan dosyalar tabloda listelenecektir, eğer listede silmiş olduğunuz dosyayı görürseniz, seçili duruma getirip Restore by Copying düğmesine tıklayarak daha önceden silmiş olduğunuz bu dosyayı tekrar bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Unutmayın ki bazı durumlarda silmiş olduğunuz dosyaları geri getirmeniz imkânsız olabilir.
Uğur Seven - Onur Seven
Clipboard Yöneticisi: ArsClip
Ücretsiz ve kullanışlı bir Clipboard yöneticisi olan ArsClip, Windows işletim sisteminde, kopyaladığınız tüm öğeleri hafızasında tutarak, daha sonradan dilediğinizi kullanma olanağı sağlıyor. Diyelim ki bir metin editöründe çalışıyorsunuz ve belirli bir metin alanını seçip kopyaladınız. Normal olarak bu işlemden sonra bir başka bölümü seçip kopyalarsanız, ilk metin alanı etkisiz hale gelecek ve sadece ikinci kopyaladığınız bölümü kullanabileceksiniz. ArsClip, bu gibi durumlarda kopyaladığınız her öğeyi kullanabilmenizi sağlamak için hazırlanmış başarılı bir yazılım.Kopyalama işlemlerinden sonra, programın kısayol tuşlarını kullanarak Clipboard'a kopyalanmış tüm öğeleri ekrana getirebilir ve dilediğinizi kullanabilirsiniz. Özellikle bu tür işlemleri sıklıkla kullanan bilgisayar kullanıcıları, ArsClip yazılımını sistemlerine kurduktan sonra işlemleri çok daha pratik bir şekilde yapabiliyor. Yazılımın ücretsiz olması alternatifleri arasındaki tercihinizi bu programdan yana kullanmanız için önemli bir etken.
Sabit disk performans monitörü: HDDlife
HDDlife’ı tek bir cümleyle özetlememiz gerekirse, başarılı bir sabit disk performans monitörü demek yerinde olacaktı r. Sabit diskiniz ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları sizlere sunabilen program, donanımınızın nasıl bir performansla çalıştığını test ederek sizleri bilgilendiriyor. Sabit diskinizin ısısından, hangi performansla çalıştığına kadar…
Programı sisteminize kurup çalıştırdığınızda, yazılım sabit diskinizi inceleyerek, kendi değerlendirmesine göre nasıl bir performansla çalıştığını sizlere yansıtıyor. Bu değerlendirmeye göre, size belirli tavsiyelerde bulunabilen program, sabit diskiniz için kendi kıstasları ölçüsünde yorumlar yaparak neler yapmanız gerektiği konusunda fikir veriyor. Bunların haricinde HDDlife, görev çubuğuna yerleşerek arka planda çalışmaya devam ediyor ve sizin gerçek zamanlı olarak sabit diskinizin performansını izlemenize de olanak sağlıyor. Türkçe dil desteğine de sahip olan yazılım, kötü şansı yenmek için haftada en az bir kere sistem yedeğinizi almanız gerektiğini de her fırsatta dile getiriyor.
Görev Çubuğu düzenleyici: TaskArrange
Bildiğiniz gibi, Windows işletim sisteminde çalıştırdığınız her uygulama, Taskbar yani Görev Çubuğu’na yerleşir ve kullanıcı ekrana getirmek istediği uygulamayı Görev Çubuğu üzerinden seçerek geçiş yapabilir. Tanıtacağımız TaskArrange yazılımı, Görev Çubuğu’nda yer alan uygulamaları, dilediğiniz gibi sıralamanızı sağlayarak, Taskbar’a tamamıyla hükmetmenizi sağlı- yor. Düzenli çalışmayı ilke edinen bilgisayar kullanıcıları, bu yazılımı kullanarak, çalışan uygulamaların belirli bir sırayla Görev Çubuğu’nda sıralanmasını sağlayabilir.
Sadece 83 KB büyüklüğündeki bu minik programı bilgisayarınıza kurmanı z gerekmiyor bile. Zip biçimindeki dosyayı açıp programı çalıştırıyorsunuz ve o sırada Görev Çubuğu’nda hangi uygulamalar yer alıyorsa TaskArrange bunları listeliyor. Bu aşamadan sonra sizin yapmanız gereken [Up] ve [Down] düğmelerini kullanarak uygulamaları n diziliş sırasını değiştirmek. Düzenleme işlemini tamamladıktan sonra OK düğmesine tıklarsanız, yapmış olduğunuz değişikliğin Görev Çubuğu’na doğrudan yansıdığını ve uygulamaların sizin belirlediğiniz sıralamayla dizildiğini görürsünüz.
Pratik dosya isimlendirici: Lupas Rename
Bazen elinizde bulunan yüzlerce dosyayı, belirli bir biçimde isimlendirmek gerekebilir. Her biriyle ayrı ayrı uğraşıp tek tek isim vermek işkenceden farksız bir hale dönüşebilir. Bu durumlarda kullanılması için hazırlanmış birçok yardımcı yazılım bulunuyor. Lupas Rename bunlardan sadece bir tanesi. Program o kadar geniş isimlendirme seçenekleri sunuyor ki, yüzlerce dosyayı sadece birkaç işlemle dilediğiniz gibi isimlendirebiliyorsunuz. Öncelikle yeniden isimlendirmek istediğiniz dosyaları tek bir klasör altına topluyorsunuz. Daha sonra programı çalıştırıp bu klasörü açıyorsunuz ve son olarak alt kısımdaki tanımlama bölümünden ayarlamalarınızı yapıyorsunuz.
Dilerseniz tüm dosyaları baştan otomatik olarak isimlendirebilir, dilerseniz de isimler üzerinde değişiklikler yapılmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin dosya isimlerindeki karakterleri sağ veya soldan dilediğiniz sayıda kesebilir, dosya ismi içinde geçen belirli bir metnin değiştirilmesini sağlayabilir veya otomatik olarak numara atanmasını isteyebilirsiniz. İsimlendirme seçenekleri bunlarla sınırlı değil elbette, programı kullandıktan sonra farklı seçenekleri ve ne gibi etki yarattıklarını rahatlıkla çözebilirsiniz. Tanımlamalardan sonra klasör içindeki tüm dosyaları seçili duruma getirip, sağ alt kısımdaki Rename düğmesine basın. Lupas Rename’in belirlediğiniz ölçütlere bağlı kalarak dosyalarınızı yeniden isimlendirmesi için tüm yapmanız gereken bu.
Disable Windows Messenger Remover Tool
Bilgisayarımıza Windows XP işletim sistemini kurduğumuzda, Windows Messenger yazılımı da sistemimize standart olarak kuruluyor. Fakat bu program yerine MSN Messenger’ı tercih eden veya gereksiz görüp sistemden kaldırmak isteyen kullanıcılar, maalesef Denetim Masası altındaki Program Ekle veya Kaldır bölümünden Windows Messenger’ı rahatlıkla silemiyor. Bunun için belirli birkaç işlem yapmak gerekiyor ama artık bu işlemleri sizin için yapabilecek minik bir yazılım var. Windows Messenger Remover Tool, Windows Messenger yazılımını sisteminden kaldırmak isteyen kullanıcılara yardımcı olarak, bu işlemi kolayca gerçekleştirebilmelerini sağlıyor.
Yazılım, Windows Messenger’ı sistemlerinden tamamen kaldırmak istemeyen kullanıcılar için de çeşitli çözümler sunuyor. Dilerseniz, Windows Messenger’ı devre dışı bırakarak çalışmasını engelleyebilir ve istediğiniz zaman tekrar etkinleştirebilirsiniz. Bunun dışında, yazılımın sistemle açılmasını istemeyen kullanıcılar ise sadece bu özelliği iptal ederek yazılımın başlangıçta açılmasını önleyebilirler. Bunların dışında, Windows Messenger’ın Outlook Express ile bağlantılı çalışmasını engelleyerek, yazılımın Outlook Express içersinde görünmemesi de sağlayabilirsiniz.
Dokunulmaz dosyalara hükmedin: Unlocker
Tamamen ücretsiz bir yazılım olan Unlocker, aslında her bilgisayarda bulunması gereken, küçük ama oldukça işlevsel bir araç. Windows işletim sistemi üzerinde çalışırken, bazen bir klasör veya dosyayı taşımamız, ismini değiştirmemiz veya silmemiz gerekebilir. Bu gibi durumlarda, üzerinde işlem yaptığımız dosya, Windows tarafından kullanılmaya devam ediyorsa, bir hata mesajıyla karşılaşırız ve ilgili dosyanın kullanımda olduğunu, üzerinde herhangi bir işlem yapamayacağımızı bildiren bir hata penceresi ekrana gelir.
Bu tür durumlarla karşılaşan kullanıcılar sistemlerine kuracakları Unlocker yazılımıyla, işletim sistemi tarafından kullanılan dosyaların üzerindeki dokunulmazlığı kolayca kaldırabiliyor. Yapmanız gereken tek şey ilgili dosyaya sağ tıklamak ve açılan menüden Unlocker komutunu çalıştırmaktan ibaret. Böylece bu yararlı araç, kendisine sevk edilen dosyanın, bağlantıda olduğu uygulamaları devre dışı bırakacak ve üzerinde dilediğiniz işlemi kolaylıkla gerçekleştirebileceksiniz. Özellikle sistemden acil olarak temizlenmesini istediğiniz dosyaların, sinir bozucu bir hata iletisiyle silinemeyecek olmasının bildirilmesi, bu yazılımı sisteminize kurmanızla birlikte tarihe gömülüyor.
İşletim sistemleri, bilgisayar kullanıcılarının her isteğine cevap veremez; genellikle ihtiyaç duyulan belirli uygulamaları standart olarak sunarlar. Buna bağlı olarak da kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına uygun işletim sistemini, üçüncü parti yazılımlarla destekleyerek işlevsel hale getirirler. Bu açıdan bakıldığında üçüncü parti yazılımların ne denli önem taşıdığını rahatlıkla görebiliriz. Bilgisayarınızı biçimlendirdikten sonra sisteminize kaç adet yazılım kurduğunuzu bir düşünün. Eğer işletim sistemi dışında bir yazılım kullanmasaydınız, bir boşluk hissi yaşamaz mıydınız? Bilgisayar kullanıcıları olarak her türlü ihtiyacımız için hazırlanmış birçok yazılıma internet üzerinden yapabileceğimiz küçük bir arama ile kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak genel olarak çoğu bilgisayar kullanıcısı, en popüler üçüncü parti yazılımları tercih ederek bu alışkanlığına taviz vermeden devam ediyor.
Peki ama alışkanlıklarımızı bu popüler yazılımlarla mı sürdürmeliyiz? Tabii ki hayır, bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sunulmuş tüm yazılımları n mutlaka alternatifleri var ve her daim olacaktır da. Bu ayki yazımızın temel amacı, ismi pek duyulmamış fakat en popüler yazılım kadar yararlı küçük yazılımları sizlerle paylaşmak ve şöhret sahibi olmayan bu uygulamaların aslında ne kadar işe yaradığını ispatlamak.
Sistem optimizasyon yazılımı: CCleaner
Ücretsiz bir yazılım olan CCleaner, zamanla kullanılırlığını yitirmiş ve iyice hantallaşmış işletim sistemlerinin üzerindeki gereksiz yükü hafifletmek amacıyla hazırlanmış, başarılı bir yazılım. Programı Türkçe olarak bilgisayarınıza yükleyip rahatlıkla kullanabilirsiniz. CCleaner, sisteminize kurup daha sonradan kaldırmış olduğunuz uygulamalardan arta kalan kayıt dosyalarını temizleyebiliyor olmasının yanı sıra, internet geçmişinizi ve geçici dosyaları silerek sabit diskinizde fazladan açabiliyor. Windows işletim sisteminin en önemli bileşeni olan registry, yani kayıt defteri üzerinde tarama işlemi yapan yazılım, bulduğu hataları gidermeden önce, kayıt defterinin yedeğini almanızı da sağlayarak, herhangi bir yanlış işlem sonucu oluşabilecek aksiliklerin de önüne geçiyor.
Windows işletim sistemi başlatıldığında otomatik olarak çalışan uygulamaları da rahatlıkla devre dışı bırakmanızı sağlayan program, böylece işletim sisteminizin daha hızlı açılmasını mümkün kılıyor. Gereksiz uygulamaları n başlangıç aşamasında çalışmasının da önüne geçmiş oluyor. Küçük gibi görünen tüm bu detaylar, sistemli bir optimizasyon işlemi sonunda işletim sisteminize tahmin bile edemeyeceğiniz ölçüde rahatlama sağlıyor.