Sisteminiz RAMdisk ile uçsun!

RAMdisk sayesinde bellek modüllerini kullanarak süper hızlı sabit disk sahibi olun!

RAMdisk ile hızlanın!

Bilgisayarımızda kullandığımız klasik mekanik sabit diskler oldukça yavaş veri erişimi sunuyorlar.

Buna en iyi alternatif olarak SSD yani Solid State Disk teknolojisi gösterilse de aslında daha hızlı, daha dayanıklı bir alternatif mevcut: RAMdisk! En büyük dezavantajı ise RAM'lerin alternatiflere göreson derece pahalı olması.

Piyasada pek fazla RAMdisk çeşidi yok, kendiniz yapabilirsiniz ama önce buna değip değmeyeceğini görmelisiniz. Zira hız avantajına karşın fiyat dışında düşünülmesi gereken noktalar da var.

İlk bilmeniz gereken şey bu fiyatlarda geniş kapasiteye sahip olamayacağınız, ancak işletim sistemini ve uygulamaları son derece hızlandırabileceğiniz. İkincisi ise ayrı bir donanım takmak yerine olan sistem belleklerini bu iş için yazılım ile kullanabileceğiniz gerçeği...

RAMdisk araçları

RAMdisk araçları

Özellikle yüksek RAm miktarına sahip bir bilgisayarda ayrı bir donanım katmadan, olan sistem belleğinden bir miktarını RAMdisk işine ayırabilirsiniz.

Archicrypt gibi pek çok popüler araç var. Archicrypt Perfect RAMdisk isimli bu shareware aracı tavsiye ediyoruz. Bunun yanında ücretsiz bir alternatif olan DataRAM RAMDisk, VSuite Ramdisk Free Edition ya da Star Wind RAMDisk de son derece popüler seçenekler.

RAM'ler elektrik olduğu sürece veri depolayabilen hafıza birimleridir. RAMdisk kullandığınızda PC kapatılırken içerik sabit disk üzerinde depolanır ve açılınca tekrar RAM'e aktarılır. Bu numara son derece yararlıdır.

Star Wind ve kontrol

Star Wind ve kontrol

Pek çok ücretsiz araç, mesela StarWind 1GB sınırına sahiptir. Geri kalanlar da genellikle 4 GB limitine sahiptir.

Ancak bu büyük bir sorun değil, zaten amacımız kısıtlı miktarda alan kullanarak performansı arttırmak. Star Wind örneğiyle başayalım. Add Device seçeneği ile boyut seçin, örneğin 1 GB. Bu miktar sisteminizin kullanılabilir belleğinden eksilecektir. Birden fazla RAMdisk oluşturabilirsiniz.

Eğer sistemi başlattığınızda görev yöneticisinde RAM'inizin azamadığını görürseniz, uygulamayı açın ve automount seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun.

En iyi kullanımı

En iyi kullanımı

RAMdisk'in en iyi kullanım alanlarından birisi Windows'un geçici sistem dosyalarını depolamak olabilir.

Sabit disk üzerindeki yazım işlemlerinin büyük bir kısmını oluşturan bu geçici dosyaları RAMdiske attığınızda sisteminiz ciddi şekilde hız kazanacaktır.

Sabit diski çöplüğe dönüştüren bu dosyaları RAMdisk üzerinde depolamak için dosya yolunu değiştirmeniz gerekiypr. Sistem özellikleri altından gelişmiş sekmesine girdiğinizde performans seçenekleri altında yine gelişmiş seçeneğine gelin. Buradan sanal bellek ve değiştir seçenekleri ile dosyaların depolanacağı alan olarak RAMdisk'in bulunduğu bölgeyi seçmelisiniz.

İnternet tarayıcı geçmişi

İnternet tarayıcı geçmişi

Temp klasörünün yerini değiştirmek son derece yararlı olmasına karşın bazen sorunlar çıkabilir.

Yeni bir kurulu yaparken program dosyaları temp klasörüne atılırç Bu kurulumlardan sonra da sistemi yeniden başlatmak gerekebilir. RAMdisk içeriği yeniden başlatmada kaybedilirse ortaya bazen sorunlar çıkar. Bu tür durumlarda kurulumdan önce ayarları değiştirebilirsiniz.

İnternet tarayıcının önbelleğini RAMdisk'e aktarmak da oldukça iyi bir çözüm. Firefox, Interent Explorer ya da benzerlerinin önbelleklerini de RAMdisk üzerinde ayarlamanız son derece yararlı olacaktır. IE içerisinde internet ayarları, genel sekmesi, sörf geçmişi altında klasörü tercihler altından deiştirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları