Nükleer füzyon, temiz ve sınırsız bir enerji kaynağı olarak muazzam bir potansiyele sahip. Ancak içlerindeki zorlu koşullara dayanabilen reaktörler inşa etmek hiç kolay değil.
Şimdi Tokyo Bilim Enstitüsü'nden bilim insanları, bizi füzyon enerjisine bir adım daha yaklaştırabilecek ısıya dayanıklı bir alaşım geliştirdiler. Araştırmacılar bulgularını Corrosion Science dergisinde yayınlayarak, aşırı ısıya dayanma kabiliyetiyle bilinen Kanthal ailesinden mevcut bir alaşımı nasıl geliştirmeye başladıklarını vurguladılar.
Orijinal alaşım demir, krom ve alüminyumdan yapılmıştı. Bilim insanları bu alaşımı yapının içine metaller ve oksijen kombinasyonları olan küçük oksit parçacıkları dağıtarak güçlendirdiler.
Bu süreç, bilim insanlarının oksit dispersiyonla güçlendirilmiş (ODS) alaşım adını verdiği bir alaşım yarattı. Dayanıklılığı daha da artırmak için araştırmacılar, malzemeyi olağanüstü sertliği ve esnekliğiyle bilinen bir madde olan alüminyum oksitle kapladılar. Tüm bunlar, yüksek sıcaklıklarda erimeye, korozyona ve yapısal bozulmaya karşı koyabilen ısıya daha da dayanıklı bir alaşım oluşturdu.
Şimdi bu yeni alaşımın nükleer enerji santrallerinde kullanılmasıyla, santrallerde hem daha yüksek ısıyla işlem yapmak mümkün olacak, hem de reaktörlerde kaza yaşanması ve reaktörün eriyerek çevreye radyasyon yayma riski ortadan kalkmış olacak.