Şimdiye kadar yaşamış en uzun insan kimdi?

Dünya üzerinde yaşamış en uzun boylu insan kimdi ve boyu ne kadar uzundu? İşte Alton Devi olarak da bilinen Robert Wadlow’un hikayesi...

Şimdiye kadar yaşamış en uzun insan kimdi?

Alton Devi olarak da bilinen Robert Wadlow, şimdiye kadar belgelenen en uzun kişi rekorunu elinde tutuyor. Öldüğünde şaşırtıcı bir şekilde 2,72 metre boyunda olan Wadlow, anaokuluna başladığında bile tipik bir ergen kadar uzundu. Ayrıca şimdiye kadar kaydedilen en büyük ayaklara ve ellere sahipti.

Şubat 1918'de normal boyutlardaki ebeveynlerin oğlu olarak doğan Wadlow, biraz büyük olmasına rağmen bebek olarak sıra dışı değildi. Ancak beş yaşına geldiğinde, 1,63 metre boyuna ulaşmış ve 17 yaşındaki erkek çocuklara uygun kıyafetler giymek zorunda kalmıştı. Üç yıl sonra, neredeyse 1,82 metre boyundaki babasını geçti ve on yaşına geldiğinde 28 numara ayakkabı giyiyordu. On üç yaşında, 2,24 metre boyuyla dünyanın en uzun izcisi oldu ve devasa yapısına uyum sağlamak için özel yapım üniformalara, çadırlara ve uyku tulumlarına ihtiyaç duydu.

Neden bu kadar uzundu?

Ebeveynleri ve dört kardeşini gölgede bırakan Wadlow'un inanılmaz boyu, hipofiz bezinin hiperplazisi nedeniyle oluştu. Bu durum, vücudunun anormal derecede yüksek büyüme hormonu üretmesine ve hayatı boyunca olağanüstü bir hızla büyümeye devam etmesine neden oldu.

1936 yılında liseden mezun olduktan sonra Ringling Kardeşler Sirki ile turneye çıkarak ün kazandı. Aynı yıl British Pathé'nin yapımcılığını üstlendiği kısa bir belgeselde rol aldı. Wadlow’un elleri bilekten orta parmak ucuna kadar 32,3 santimetre ölçülüyordu ve 47 santimetrelik ayakları standart boyut grafiklerinin çok ötesindeydi. En büyük, özel yapım ayakkabılarının masraflarını karşılamak için Wadlow, Uluslararası Ayakkabı Şirketi için iyi niyet elçisi oldu ve ücretsiz ayakkabı karşılığında ABD'yi dolaştı.

Hayatı çok da kolay geçmedi

Ancak, Alton Devi için hayat her zaman kolay değildi. Ağırlığını desteklemek için bacak destekleri takmak ve bir baston kullanmak zorundaydı. Temmuz 1940’ta, kötü oturan bir korsenin neden olduğu enfekte bir yaradan dolayı 22 yaşında hayatını kaybetti. Wadlow'un tabutu 454 kilogram ağırlığındaydı. Heykeli, şimdi Alton Tarih ve Sanat Müzesi'nin karşısında duruyor.

Robert Wadlow ve babası

Guinness Rekorlar Kitabı tarafından ünlü hale getirilen Wadlow, 2,44 metre üzerinde boya ulaşmış on kişiden biri olarak kayıtlara geçmiş durumda. Bu kişiler arasında, 251 santimetre boyuyla dünyanın yaşayan en uzun boylu insanı olan Türkiye'den Sultan Kösen de yer alıyor.