Güneşte geçirdiğiniz süre ne kadar artarsa, vücudunuzun aşırı ısınmayı önlemek için o kadar fazla çalışması gerekir. Cildinizdeki vazodilatasyon adı verilen kan damarlarının genişlemesi, vücudunuzun yüzeyine daha fazla kan akmasını sağlayarak kızarmanıza neden olur.
Bu, vücudunuzun ısıyı dağıtmasına ve normal sıcaklığını korumasına yardımcı olsa da vücudunuzun diğer bölgelerine akacak daha az kan olduğu anlamına gelir. Vücudun sizi soğutma yolu olan terleme ile birleştiğinde ise daha çabuk susuz kalırsınız ve bu da yorgunluk ve halsizliğin artmasına neden olur.
Sıcak yorgunluğu nasıl yenilebilir?
- Bu yorgunluktan kaçınmak için alabileceğiniz bir takım önlemler var. En önemlisi, vücudunuzun terleme nedeniyle kaybettiği ekstra sıvılarla başa çıkmasına ve güneşe maruz kaldıktan sonra iyileşmesine yardımcı olacak bol miktarda su içmeyi hiçbir zaman unutmamanız.
- Parçalanması uzun zaman alan karbonhidrat yüklü gıdalardan kaçınmak, vücudunuzun sindirime daha az, sizi soğutmaya daha çok odaklanmasına yardımcı olur.
- Sıcak havalarda, vücudunuzun tam kapasiteyle çalışmasına yardımcı olmak için protein ve vitamin açısından zengin yiyecekleri tercih etmeniz son derece önemli. Somon, salata, fındık, meyve ve sebzeler oldukça iyi seçeneklerdir.
- Ayrıca ne kadar cazip olursa olsun, idrar söktürücü olduğu için sıcak havalarda aşırı miktarda alkol almaktan da kaçınmalısınız. Bu sizi susuz bırakır ve yorgunluk sürecini hızlandırır.
- Son olarak, Güneş altında uzun süre kaldıktan sonra yeterli miktarda dinlenin. Bu size iyileşme fırsatı vereceği için hayati önem taşır.
Güneş çarpmasına karşı ne yapılır?
Sıcakta aşırı yorgun ve bitkin hissederseniz, 30 dakika içinde serinlediğiniz takdirde acil bir tıbbi yardıma ihtiyacınız olmaz. Ancak, bu bitkinlik güneş çarpmasına dönüşürse acil bir durum acil bir müdahale gerektirir.
Eğer etrafınızdaki biri güneş çarpması geçirirse yapmanız gerekenler şunlar:
- Kişiyi serin bir yere taşıyın.
- Ceket veya çorap gibi gereksiz tüm giysileri çıkarın.
- Spor veya rehidrasyon içeceği ya da soğuk su içmelerini sağlayın.
- Cildini serinletmek için soğuk su serpin ve koltuk altları ya da boynuna soğuk bir şeyler koyun.
- Son olarak hemen bir acil müdahale ekibi çağırın.