Şekil değiştiren uçakların önünü açacak yeni keşif

Mühendisler, çelik kadar sağlam ve kauçuk kadar esnek bir metal geliştirmenin yolunu buldular. Bu yeni malzeme, havada şekil değiştiren uçaklara kadar, imkansız gibi görünen pek çok fikrin önünü açabilir.

Şekil değiştiren uçakların önünü açacak yeni keşif

Mühendisler, şekil değiştiren uçakları gerçeğe dönüştürecek ultra güçlü, esnek bir metal üretmenin yolunu keşfettiler. Yeni metal alaşımı, titanyum ve nikelden oluşuyor. Çelik kadar güçlü olan bu malzeme, polimer kauçuk gibi esnek bir yapıya sahip.

Ayrıca, yeni malzemenin metal benzeri olmasının yanı sıra, cama da çok benzediği söyleniyor. Mühendislerin buluşlarını açıkladıkları makalede, alaşımın geniş bir sıcaklık aralığında bile hem elastik hem de güçlü olmasını sağlayan üç adımlı bir işlem kullanılarak geliştirildiği belirtiliyor ve bu işlem, numuneyi deforme ederek ve ardından yaklaşık yüzde 50 oranında uzatarak başlıyor.

Daha sonra malzeme kısa bir süre için 300 santigrat dereceye ısıtılıyor ve bir kez daha uzatılıyor, ancak bu sefer sadece yaklaşık %12 oranında uzuyor. İşlemin sonunda ortaya çıkan ultra güçlü esnek metal, normal atmosfer basıncından 18.000 kat daha fazla basınca dayanabiliyor. Bu dayanıklılığı sıradan çeliğe benziyor ve hatta -80 dereceden 80 santigrat dereceye kadar olan bir sıcaklık aralığında bu özelliklerini koruyabiliyor.

Böyle bir malzeme, daha fazla hız kazanmak veya yavaşlamak için gerektiğinde kanatlarının şeklini değiştirebilecek, şekil değiştiren bir uçak da dahil olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılabilir. Örneğin, geçmişte de bazı bilim insanları ve mühendislerin geliştirmeye çalıştığı gibi şekil değiştiren robotlar da bu tür bir malzemeden faydalanabilir.

Ancak metalin kullanılabilecek bir duruma getirilebilmesi için daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği belirtiliyor. Makale Nature dergisinde yayınlandı.