Sızdırılan bir belge koleksiyonu, 1990’lara ait kayda değer miktarda belge ile Sega’nın tarihsel yolculuğu ve bir platform sahibi olarak rolü hakkında değerli bilgiler sağlıyor. Microsoft’un FTC davası oyun dünyasının şu anda odaklandığı olay olsa da, bu Sega belgeleri geçmişe benzersiz bir pencere sunuyor. Ayrıca Sega’nın konsol endüstrisinden ayrılmasına neden olan faktörlere de ışık tutuyor.
Sızdırılan belge hazinesi içinde, özellikle ABD pazarında başarı için önemli zorluklarla karşılaşan bir konsol olan Sega Saturn’e odaklanılıyor. Şirket içi e-postaları, finansal sonuçları ve E3 planlarını içeren belge koleksiyonu, o zamanki oyun dünyasının adeta resmini çiziyor.
Eski Sega of America CEO’su Tom Kalinsky tarafından Mart 1996’da yazılan dikkat çekici bir e-posta, Sega’nın o zamanlardaki iyimserliğini ve rekabetçi ruhunu yansıtıyor: “Az önce Tokyo’da (çoğu Akihabara’da) 10 mağazayı ziyaret ettim; şimdi bahar tatili, bu yüzden gençlerin / kolejli çocukların büyük bir kalabalık oluşturduğunu gördüm. Sony’yi öldürüyoruz. Her mağazadaki Saturn donanımları tükendi ve halen çok sayıda PlayStation var.”
Kalinsky, gönderdiği e-postada Sony’nin o zamanlar kısa bir süre önce piyasaya sürülmüş PlayStation konsolunu yenme yeteneğine olan güvenini ifade ediyor ve mağazalarda “Sony’yi yok edeceklerini” söylüyor.
Sega’nın konsol endüstrisinin başlarındaki bu güvenine rağmen, Saturn pazarda kendine sağlam bir yer edinme konusunda zorluklar yaşadı. Bu sorunlar, geniş bir kullanıcı kitlesini kendine çekmede büyük bir mücadele ile karşılaşan çok daha üstün Dreamcast’in zorluklarını arttırdı. Bu sırada Sony’nin PlayStation’ı, video oyun endüstrisindeki en başarılı şirketlerden biri olarak konumunu sağlamlaştırarak yükselişini sürdürdü.
Günümüze geldiğimizde ise video oyunu alanı önemli ölçüde değişti. Konsol pazarından çekilen Sega, diğer platform sahipleri ile iş birliği yaparak yeni fırsatlar yakaladı. Microsoft'un bile, bir noktada Sega’yı satın alma planlarını düşündüğü biliniyor.