Şeftalilerin üzerinde bulunan tüyler, meyvenin rastgele bir özelliği gibi görünebilir. Ancak bu tüylerin aslında çok özel bir amacı vardır. Şeftalilerin tüylü yüzeyi aslında önemli bir savunma mekanizmasıdır ve meyvenin etini yiyip içine yumurta bırakmak isteyen böceklere karşı caydırıcı görevi görür. Tüyler, küçük böceklerin meyvenin düz olmayan yüzeyine konmasını önleyerek bu görevi yerine getirir.
Şeftali alerjisi, meyvenin sulu iç kısmından ziyade tüyüne veya kabuğuna bir reaksiyon olarak ortaya çıkabileceğinden, bu mikroskobik kıl filamentleri bazı insanlardan bile yeterince koruma sağlar. rPru p 3 bileşenine karşı intoleransı olan kişiler yine de şeftaliyi kabuğu olmadan tüketebilir ancak bu tüy bazı insanlarda ciddi anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir.
Şeftali tüyü sadece lezzetli iç kısımlarını aç böceklerden korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda meyvenin çürümesini de önlemeye yardımcı olur. Şeftalinin ince kabuğu ve yumuşak eti, küf ve küf içindeki mikroorganizmalar için kolay bir hedef olmasını sağlar. Şeftali bitkisi, değerli varlığını korumak için nemi uzak tutan ve meyvenin yüzeyine yerleşmesini önleyen bu özel tüyleri geliştirmiştir. Bu onları su geçirmez yapmaz ancak meyveler büyüyüp olgunlaşırken oldukça değerli olan zamanı kazanmasına yardımcı olur.
Ancak tüm çabalarına rağmen, toplandığında şeftalilerin diğer meyvelere göre nispeten kısa bir ömrü vardır. Şeftali meyveleri, ağaçtan toplandıktan sonra bozulana kadar sadece iki hafta kadar dayanır.
Tüm meyvelerde olduğu gibi şeftalilerin de gerçek bir meyve olarak sınıflandırılması karmaşıktır. Şeftali taksonomik olarak sert çekirdekli meyvedir ve içinde tohum tutan tek bir kabuğu kapsayan etli bir dış kısımla karakterize edilen bir meyve türüdür. Diğer sert çekirdekli meyveler arasında avokado, kiraz, ceviz ve badem bulunur.
Şeftali, aynı soyu paylaşıyor gibi görünse de aslında kuzenleri çilek ve bahçe gülüyle birlikte Rosaceae familyasındandırlar. Allergy Insider tarafından belirtilene göre Rosaceae ailesi, Avrupa’daki ergenlerde ve yetişkinlerde gıda alerjisi reaksiyonlarına en sık sebep olan gruptur. Bunların arasında bulunan şeftalinin meyvelerde en sık görülen alerjik reaksiyonlardan birine neden olduğu gösterilmiştir.
Ancak şeftali alerjisi olmayanlar için bu tüylü meyveler besinsel faydalarla doludur. Tek bir meyvenin günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 15’ini ve A vitamini ihtiyacınızın yüzde altısını içerdiği söyleniyor.