Dünya, asteroid çarpma tehlikesine ne kadar hazır?

Dünyanın her köşesindeki savaşlarda trilyonlarca doları yakıyoruz ama dünyanın kendini asteroitlerden koruması için basit bir güvenlik sistemi bile yok. Peki gezegenimiz, çarpma tehlikesi olan asteroitlerle nasıl başa çıkabilir? Elimizdeki tek seçenek halen Bruce Willis mi?

Dünya, asteroid çarpma tehlikesine ne kadar hazır?

Saatte binlerce kilometre hızla Dünya'ya çarpan devasa bir taş parçası tarafından yok edilmek on binlerce yıllık insanoğlu medeniyeti için çok dramatik bir son olur. Onca zamandır yaşanmış o kadar savaşlar, devrimler, geliştirilen teknolojiler, kurulan medeniyet ve sadece bir taş parçası gelip her şeyi yok etsin... Büyük bir haksızlık, değil mi?

Peki bu riske karşı önlem alıyor muyuz?

ABD'de ortaya çıkan yeni bir rapor, böyle bir olasılığa karşı hazırlıklı olmadığımızı gösteriyor. Hatta, Dünya'ya çarpacak cismi 14 yıl önceden tespit etmiş olsak bile, hiçbir şey yapacak gücümüz yok. Ama devlet liderleri, sabah akşam birbirinin kafasına nükleer füze atmak için tehdit savururken, hiç de bir kaya tarafından ezilecek böcek kadar güçsüz olduklarını düşünmüyorlar.

Asteroitlere karşı ne yapılabilir?

NASA ve ABD hükümeti tarafından yayınlanan resmi belge, asteroit felaket yönetim planlarının bugüne kadar hiç 'tanımlanmadığını' söylüyor. Yani gezegene çarpacak bir asteroidi yok etmek için planlama yapmayı bırakın, asteroid çarptıktan sonra oluşacak felaketi nasıl yöneteceğimize dair bile plan yapılmamış.

Asteroitlere karşı sadece teori aşamasında olan ve henüz pratiği test edilmemiş tek bir yöntem var... Dünyaya doğru gelen asteroide nükleer füze fırlatmak veya daha önce denediğimiz DART görevinde olduğu gibi kayanın yolunu değiştirmeye çalışmak.

ABD bu sorunla bir gün karşılaşırsak diye 2 yılda bir simülasyon etkinliği düzenliyor ve NASA, bilim insanları ya da ordu kurmaylarından soruna koordine bir çözüm üretmeleri bekleniyor ancak her defasında sorunun çözümsüz kaldığı anlaşılıyor, zira asteroide karşı kullanılacak, işlevselliği kanıtlanmış bir mekanizma yok.

Tatbikat sırasında uzmanlar, daha önce hiç tespit edilmemiş bir asteroidin yaklaşık 14 yıl içinde Dünya'ya çarpma olasılığının yüzde 72 olduğu varsayımsal bir senaryoya karşı olası ulusal ve küresel tepkileri değerlendirdi. Ve sınıfta kaldılar.

Varsayımsal senaryonun bir parçası olarak, asteroidin boyutunu, bileşimini ve uzun vadeli yörüngesini kesin olarak belirlemek mümkün değildi. Ancak modeller, asteroidin çarpması halinde bölgesel ya da ülke ölçeğinde bir alanı tahrip edebileceğini gösteriyordu.

İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, asteroit Dünya'dan görüldüğü şekliyle Güneş'in arkasından geçtiği için gerekli takip gözlemlerinin en az yedi ay ertelenmesi gerekti.

Ne yazık ki tatbikat, 'karar alma süreçleri ve risk toleransının' yetkililer arasında yeterince anlaşılmadığını ortaya koydu. Bulgular, endişe verici bir şekilde, 'asteroit çarpması afet yönetim planlarının tanımlanmadığını' da gösterdi. Dünya'da panik ortaya çıktı, daha çarpışma yaşanmadan medeniyet çöktü.

Asteroide Bruce Willis'i gönderelim!

Şimdilik bu soruna sadece sinema endüstrisi çözüm üretmiş gibi görünüyor, onlar da Bruce Willis'i asteroide gönderip asteroit tam dünyaya çarpmak üzereyken dev kayanın içinde nükleer bomba patlatmak gibi felaket bir fikir üretmişlerdi. Ancak bu fikir bile şu anda uygulamaz durumda zira biliyorsunuz Bruce Willis alzheimer oldu ve herhangi bir asteroide gidip patlatacak durumda değil.

Dünya artık bilim insanlarından ve siyasi liderlerden, asteroidlere karşı daha ciddi ve etkili bir savunma sistemi kurmalarını bekliyor. Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatmak için harcanan trilyon dolarların binde birine bu sistemleri her an çalışmaya hazır hale getirmeleri hiç de zor olmayacaktır.