Şaşırtan seçim vaadi: "Elektrikli otomobillerin satışını yasaklayacağım"

Elon Musk Twitter'ı satın alır almaz Trump'ın Twitter engelini kaldırdı. Ama şimdi Trump, başkan olur olmaz Musk'a çok sert bir tokat atabilir.

Şaşırtan seçim vaadi: "Elektrikli otomobillerin satışını yasaklayacağım"

Yeniden Büyük Amerika sloganıyla ve Twitter'daki varlığıyla 2016'da ABD Başkanı olan iş adamı Donald Trump, şimdi kafayı elektrikli otomobillere takmış durumda.

2016-2020 arasındaki başkanlığı döneminde, yurt dışında üretim yapan ABD otomobil üreticilerine fabrikalarını ABD içine taşımaları için ültimatom veren Trump, bu kez de elektrikli otomobillere tepki koydu.

ABD petrol şirketlerinin gelirlerinin düşmesi üzerine yeniden sahneye çıkacak gibi görünen Trump seçim kampanyası sırasında, başkan olduğunda elektrikli otomobillerin satışını yasaklayacağını duyurdu. Bu noktada ilk akla gelen Tesla'nın kurucusu Elon Musk oldu, zira Musk Twitter'ı alır almaz Trump'ın yasağını kaldırmış, hatta Twitter'ı Trump için satın aldığına dair söylentiler de ortaya çıkmıştı. Dahası, Musk şirket merkezini Demokrat Parti'nin güçlü olduğu bölgeden, Cumhuriyetçi partinin hakim olduğu Texas'a taşıyarak partiye desteğini açıklamıştı.

Trump'ın bu çıkışının arkasındaki bir neden de, ABD'li petrol şirketlerinin Trump'ın başkanlık kampanyasının büyük bağışçıları olması. Kasım 2024'te Trump yeniden seçilirse, yeni başkan egzoz gazı emisyon hedeflerini geri alacak ve EV satın almak isteyenlerin ucuz kredi almalarını önemli ölçüde engelleyecek.

Elektrikli araç sahiplerini kötü günler bekliyor

Öte yandan, elektrikli araç pazarı artık Trump'ın engellemesine rağmen durdurulamayabilir. Dünya çapında ilgi gören elektrikli araçlar yakıt ekonomisi, sessiz çalışmaları ve konforlu sürüşleriyle beğeni topluyorlar.

Dolayısıyla, elektrikli araçları durdurmak artık 2016'da olduğu kadar kolay değil. Ancak Trump'ın destekçisi olan şirketleri memnun etmek için ABD'de elektrikli araç edinmeyi, şarj istasyonları açmayı ve elektrikli araçları destekleyen diğer unsurları zorlaştırması gerekiyor. Yani Trump kazanırsa, Tesla sahiplerinin hayatı kabusa dönebilir.