Bilim insanları, şarkı sözlerinin son 40 yılda daha basit ve daha tekrarlı hale gelmesi nedeniyle artık müziğin eskisi gibi olmadığını söylüyor. Araştırmacılar, 1980’den bu yana yayımlanan 12.000 rap, country, pop, R&B ve rock şarkısını analiz etti ve müzisyenlerin Bob Dylan, Freddie Mercury, Beatles ve diğer unutulmayan isimlerin lirik şiirlerinden büyük ölçüde uzaklaştığını buldu.
Bunun yerine günümüzün yıldızları, Spotify gibi yayın hizmetlerinde insanların dikkatini çekecek net, akılda kalıcı melodiler oluşturmayı hedefliyor. Avusturyalı müzik bilimcilerin yeni araştırması, “Şarkı sözlerinin bir tür edebi eser olarak kabul edilebileceğini” öne sürüyor: “Şarkı sözleri kafiye, tekrar, metafor ve imgeler gibi şiirsel araçları kullanır ve dolayısıyla şiirlere benzer sayılabilir.” Bu iddiayı destekleyen bir şekilde Bob Dylan, “büyük Amerikan şarkı geleneği içinde yeni şiirsel ifadeler” oluşturduğu için 2016 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştı.
Araştırmacılar, İngilizce şarkıları inceleyerek müziğin yıllar içinde nasıl değiştiğini araştırdı ve karmaşık şiirsel şarkılarıyla tanınan Taylor Swift hariç, modern müziğin oldukça basitleştirilmiş olma eğiliminde olduğunu söylediler. Araştırma kapsamında şarkı yazarları tarafından seçilen kelimelerin uzunluğunu ve karmaşıklığını, cümlelerin ne sıklıkta tekrarlandığını ve bunların mutlu, üzgün, olumlu veya olumsuz duyguları temsil edip etmediğini incelendi. Ayrıca bir dizi “okunabilirlik” formülü kullanarak bir şarkının sözlerinin anlamlı olup olmadığını da kontrol ettiler.
Araştırmada “şarkı sözlerinin kelime zenginliği, okunabilirlik, karmaşıklık ve tekrarlanan satır sayısı açısından zamanla daha basit hale geldiği” ortaya çıktı: “Şarkı sözleri de daha olumsuz ve daha kişisel hale geldi.”
Özellikle rap ve rock şarkılarında kullanılan farklı kelimelerin sayısının azaldığı özellikle dikkat çekiyor. Ayrıca, 1980’den bu yana şarkılarda kullanılan “kızgın” kelimelerin yanı sıra üç veya daha fazla heceli uzun kelimelerin sayısı da arttı.
Bir yayın veya akış hizmetinde bir şarkının “tüketilmiş” sayılması için genellikle en az 30 saniye çalınmaları gerekir. Araştırmacılar, bu durumun, şarkı başlar başlamaz fark edilebilecek daha basit melodilere ve şarkı sözlerine yol açtığına inanıyor. Ayrıca taşınabilir müzik çalarların ve kablosuz kulaklıkların yükselişinin, daha fazla insanın arka planda (örneğin işe giderken veya spor salonunda) müzik dinlemesi anlamına geldiğini, dolayısıyla karmaşık şarkılardan ziyade kolayca anlaşılabilen şarkılara talebin arttığını söylüyorlar.
Scientific Reports’ta yayınlanan çalışma, şarkı sözlerindeki değişimin “toplumdaki kültürel eserleri ve değişimleri izlemek” için kullanılabileceğini öneriyor.